Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Studenţii susţin creşterea salariilor profesorilor debutanţi
Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) nu este de acord cu majorarea cu 50% a salariilor tuturor profesorilor, necondiţionat, a spus preşedintele organizaţiei, Cezar Hâj, conform Agerpres. El a ţinut să precizeze că susţine mărirea semnificativă a salariilor profesorilor debutanţi, a asistenţilor, preparatorilor şi a altor categorii de profesori cu salarii mici. „De altfel, considerăm că aceasta este una dintre principalele forme prin care se poate încuraja accesul în învăţământ a tinerilor performanţi care, în clipa de faţă nu au vreo motivare reală de a intra în învăţământ, comparativ cu oportunităţile existente în mediul privat“, a spus liderul ANOSR.
În opinia reprezentantului ANOSR, majorarea cu 50% a salariilor tuturor profesorilor nu încurajează performanţa reală şi nu stimulează cu nimic producerea de schimbări în universităţi. „ANOSR consideră că, în clipa de faţă, nivelul de calitate din învăţământ este foarte scăzut, iar majorarea salariilor necondiţionată de criterii de performanţă înseamnă irosirea unei ocazii valoroase de creştere a ponderii indicilor calitativi în salarizarea cadrelor didactice. Majorarea salariilor cu un procent foarte ridicat va atrage după sine un efort financiar crescut din partea universităţilor, fapt ce va determina o creştere accentuată a taxelor de şcolarizare pentru studenţii care învaţă pe locurile nebugetate ale universităţilor“, a explicat Hâj. Liderul ANOSR a arătat că, prin creşterea salariilor cu 50% pentru toţi profesorii, „se creează o lege specială“ privind salariile profesorilor, în timp ce legislaţia care reglementează bursele este „încălcată permanent“. La rândul său, preşedintele Uniunii Studenţilor din România, George Păduraru, a spus că organizaţia pe care o reprezintă susţine creşterea salariilor profesorilor, mai ales ale celor debutanţi, ale asistenţilor, preparatorilor şi altor categorii de profesori cu salarii mici. „Suntem conştienţi că multe dintre salariile profesorilor sunt foarte mici şi credem că există bani pentru majorări. Vrem ca majorările salariale să scadă progresiv, până la profesorii cu grade mari şi la cei universitari, întrucât nu este nevoie de măriri pentru aceştia. Vom susţine demersul profesorilor, dar nu ştim încă dacă vom fi alături de aceştia în stradă“, a afirmat Păduraru.