Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Subiecte de basm, la bacalaureat
Cerinţe din poezia „Nedreptate“ a lui Nichita Stănescu, un text argumentativ din Eugen Lovinescu şi un eseu despre particularităţile basmului cult prin referire la o operă studiată sunt subiectele pe care le au de rezolvat candidaţii care s-au prezentat ieri la proba scrisă la Limba şi literatura română a Bacalaureatului. Variantele de subiecte extrase în acest caz sunt 88 pentru primul subiect, 95 pentru subiectul al doilea şi 1 pentru cel de-al treilea subiect.
Comisia naţională a extras pentru candidaţii din seriile anterioare şi pentru cei care au terminat în acest an liceul cu o durată a studiilor de cinci ani varianta de subiect cu numărul 88. „Anul acesta, sunt mai multe ma-terii din cauza extinderii ariei curriculare şi deci şi mai multe subiecte“, a explicat secretarul de stat pentru învăţământ superior, Zvetlana Preoteasa. Ea a spus că la proba orală de Limba şi literatura română au promovat 210.763 de elevi din totalul de 226.330, la proba orală de Limba maternă toţi candidaţii au promovat, iar la proba orală de Limba modernă au picat 139. Luni, 30 iunie, elevii care provin de la şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale vor susţine proba de limbă maternă (C). Pe 1 şi 2 iulie se vor desfăşura proba obligatorie a profilului (D) şi proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării (E) - scrisă sau practică. Ultima probă, cea la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare (F), scrisă sau practică, va avea loc în 3 iulie. Prima afişare a rezultatelor va avea loc pe 5 iulie, până la ora 16:00. În aceeaşi zi, în intervalul orar 16:00-20:00, vor putea fi depuse contestaţiile. Soluţionarea acestora este prevăzută în 7-8 iulie, iar afişarea rezultatelor finale are ca termen limită 9 iulie.