Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Subiecte uşoare, la proba orală de limba română
▲ Examenul de Bacalaureat din Bucureşti înregistrează, în acest an, o cifră record de participanţi, aproape 28.000 de absolvenţi ai anilor terminali, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Marian Banu, conform Mediafax ▲ În această cifră sunt incluşi atât absolvenţi ai promoţiei 2007-2008, cât şi ai promoţiilor anterioare ▲ Probele orale vor continua în zilele de 24 şi 25 iunie, cu Limba şi literatura maternă, respectiv 25 şi 26 iunie - Limba şi literatura modernă ▲
Examenul a început ieri, la ora 8:30, când au intrat în sală primii candidaţi, în ordine alfabetică şi conform programării, iar la ora 9:00 a început evaluarea primilor absolvenţi. Candidaţii au intrat în sală fără nici un obiect, geantă sau telefon mobil, toate acestea fiind depuse într-o sală specială, a explicat purtătorul de cuvânt. Bacalaureatul în Bucureşti se desfăşoară în 74 de centre, iar corectarea lucrărilor de la probele scrise este realizată în 24 de centre de evaluare, a adăugat Banu. Examenul de Bacalaureat din acest an, la care s-au înscris aproximativ 230.000 de absolvenţi ai clasei a XII-a, a început, ieri, cu proba orală la Limba şi literatura română. Absolvenţii clasei a XII-a vor susţine probele de la Bacalaureat în cele 674 de centre de examinare organizate la nivel naţional. Prima probă orală a examenului de Bacalaureat - Limba şi literatura română - se va desfăşura în zilele de 23 şi 24 iunie. Probele orale vor continua în zilele de 24 şi 25 iunie cu Limba şi literatura maternă, respectiv 25 şi 26 iunie - Limba şi literatura modernă. Note mari la oral, la română Subiectele de la prima probă a Bacalaureatului, cea la limba şi literatura română, proba orală, sunt considerate accesibile de către elevii mai multor licee bucureştene. Potrivit preşedintei comisiei de Bacalaureat de la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“, Ecaterina Cioară, absolvenţii de liceu care au susţinut examenul la limba şi literatura română s-au descurcat foarte bine, inclusiv la subiectul de creativitate, conform Rompres. Astfel, după cum a susţinut Ecaterina Cioară, după primele patru ore, la Colegiul „Gheorghe Lazăr“ nu a fost nici un absolvent de liceu respins la proba orală la limba şi literatura română. „47 de elevi au luat, în primele patru ore, notă de 10, 10 elevi - note cuprinse între 9 şi 9,99 şi doi elevi - note cuprinse între 8 şi 9 şi nu a existat nici un picat“, a spus preşedinta comisiei. „Am luat nota 10, nu a fost greu, au fost subiecte accesibile şi uşoare. Am fost puţin emoţionată şi m-am exprimat puţin mai greu. Nu mă aşteptam să iau 10, pentru că nu am învăţat foarte mult“, a spus Veronica Ghidarcea, absolventă a Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr“. O altă absolventă a Colegiului, Ioana Dănescu, a considerat, la rândul său, acceptabile subiectele de la limba şi literatura română. „M-am pregătit foarte mult, m-am apucat de învăţat de la începutul clasei a XII-a pentru Bacalaureat. Am fost puţin emoţionată. Mă aşteptam la subiecte mai grele. Am făcut, la clasă, modele de subiecte de creativitate“, a spus ea. Andreea Druţcă, absolventă a Liceului „Gheorghe Moisil“, din sectorul 6, a spus despre subiectele de la proba orală de limba şi literatura română că au fost uşoare. „Am învăţat primele 50 de subiecte postate pe internet. Mă aşteptam să iau 9“, a spus ea.