Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Subiectele de la evaluarea naţională se inspiră din „viaţa de zi cu zi“
Elevii claselor a VIII-a vor avea de analizat, în premieră, la testul de limba şi literatura română de la evaluarea naţională, un text nonliterar, după modelul subiectelor internaţionale, dar respectând programa de studiu, a spus secretarul de stat din Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovaţiei (MECI) Oana Badea.
„După ce ne-am consultat cu profesorii din comisia de specialitate, am hotărât că alegerea unui text nonliterar ca al doilea subiect la evaluarea naţională de la clasa a VIII-a nu este o probă dificilă, întrucât cerinţele se încadrează în programa de studiu. Trebuie să eliminăm sistemul privind reproducerea textelor învăţate. Modelele internaţionale de la teste ţin cont de latura practică, de ceea ce foloseşte şcolarului în viitor“, a spus secretarul de stat MECI, Oana Badea, conform Mediafax. Ea a precizat că nu s-ar fi putut trece brusc la evaluare de tip internaţional, pentru că elevii şi profesorii trebuie să ştie din clasa a V-a în ce constă evaluarea din clasa a VIII-a. Un prim pas spre evaluarea internaţională a fost făcut şi în cazul subiectelor de la Matematică. „Astfel în locul unei figuri geometrice, cum ar fi dreptunghi, cub sau piramidă, cerinţa va face referire la o cameră, un salon sau chiar o fântână săpată în piatră, lucruri mult mai apropiate de viaţa de zi cu zi“, a adăugat Badea, conform Mediafax. Potrivit secretarului de stat, testele internaţionale se plasează în contextul cotidian. „Citirea şi folosirea hărţilor şi a legendelor inscripţionate pe hărţi, a graficelor sunt frecvent regăsite în evaluarea internaţională“, a mai spus secretarul de stat. MECI a postat, luni, pe site-ul instituţiei câteva modele de subiecte pentru evaluarea naţională pe care elevii clasei a VIII-a o vor susţine în anul şcolar 2009-2010. Evaluarea din clasa a VIII-a va avea loc între 4 şi 12 mai 2010, iar simularea în perioada februarie-martie.