Una dintre provocările permanente ale preotului, înclinat spre „arta oratoriei”, este cea de a nu repeta, de la o predică la alta, aceleași idei și teme care ar putea plictisi auditoriul, deja familiarizat cu
Suceava poate deveni o „capitală a învăţăturii“
Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Cristian Adomniţei, a inaugurat, vineri, corpul E al Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava. Clădirea are o suprafaţă de 9.300 de metri pătraţi şi va găzdui, începând cu anul universitar 2008-2009, patru dintre facultăţile Universităţii (Istorie şi Geografie, Ştiinţe Economice şi Administrative, Silvicultură, Inginerie Alimentară). Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) a alocat pentru acest edificiu 14.100.000 de lei. Evenimentul a fost prilejuit de aniversarea a 45 de ani de existenţă a Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, conform Rompres.
Ministrul Cristian Adomniţei a transmis cadrelor didactice, studenţilor şi părinţilor prezenţi urările sale, sprijinul şi respectul pentru muncă şi eforturile comunităţii academice sucevene. Ministrul Cristian Adomniţei a aprobat alocarea unor fonduri importante pentru Universitatea „Ştefan cel Mare“, care au fost direcţionate către reabilitări, construcţii, consolidări. În 2007, universitatea a primit 22.389.000 lei, iar de la începutul lui 2008 până în prezent încă 24.658.000 lei Cristian Adomniţei a apreciat că Universitatea „Ştefan cel Mare“ este „viitorul acestui oraş“, iar Suceava poate să devină o „capitală a învăţăturii“, conform Mediafax. Adomniţei a declarat, la deschiderea oficială a manifestărilor prilejuite de împlinirea a 45 de ani de învăţământ academic la Suceava, că a fost un privilegiu să fie invitat în oraşul natal la această aniversare a Universităţii „Ştefan cel Mare“ Suceava şi că această instituţie academică reprezintă viitorul acestui oraş. „Am venit pentru a afirma încă o dată că Universitatea suceveană este viitorul acestui oraş“, a spus Adomniţei, adăugând că deocamdată nu-şi vede oraşul natal ca pe o capitală economică, industrială sau a serviciilor din zona Moldovei. El a mai spus că în măsura în care Universitatea suceveană se va dezvolta, o bună parte din cei care doresc să urmeze cursuri universitare din judeţele Moldovei s-ar putea orienta către acest centru universitar sucevean. Universitatea suceveană va înfiinţa trei facultăţi noi şi va avea un campus Adomniţei a spus că Universitatea „Ştefan cel Mare“ Suceava are în planul de dezvoltare înfiinţarea a trei noi facultăţi, şi anume Medicină Umană, Arte şi Construcţii. Ministrul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a declarat că acest minister va susţine realizarea celui de al doilea campus universitar pentru care s-au alocat, prin Hotărâre de Guvern, o suprafaţă de 30 de hectare de teren. Preşedintele Consiliului Naţional al Rectorilor din România, Ecaterina Andronescu, a afirmat, la Suceava, cu acelaşi prilej, că lumea academică din România ar trebui să fie caracterizată prin competiţie şi colaborare. Andronescu a spus că Universitatea suceveană a crescut „frumos şi temeinic“ şi şi-a câştigat prin temeinicie un loc binemeritat în comunitatea academică a României. „Pentru Suceava de azi, Universitatea «Ştefan cel Mare» este Cetatea de Scaun cu tot ceea ce a însemnat aceasta în istoria neamului“, a spus Andronescu. Preşedintele CNR a înmânat din partea acestui for Universităţii sucevene o diplomă de excelenţă, ca omagiu adus generaţiilor de profesori şi studenţi care, prin „vocaţie şi performanţă au dat sens celor 45 de ani de muncă permanentă“.