Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Târg de case tradiţionale din lemn“ în Dumbrava Sibiului
Muzeul ASTRA din Sibiu a găzduit duminică prima ediţie a „Târgului de case tradiţionale din lemn“, de unde mai mulţi vizitatori şi-au cumpărat planurile de construcţie a 14 case ţărăneşti autentice, pentru a-şi face case de vacanţă.
O schiţă a casei şi CD-ul de prezentare a tradiţiei zonei de unde provine aceasta costă doar 5 lei. Doritorii pot fi consiliaţi contra cost, la Muzeul ASTRA din Sibiu, ca să îşi angajeze meşteşugari tradiţionali care pot construi o asemenea casă. Aceasta are mai multe avantaje, nu doar cel al aspectului exterior, ci şi al utilităţii. „Avantajele unei case din lemn sunt acelea că oferă cu 50% mai mult confort în interior, cu 70% mai mult confort termic şi în acelaşi procent vorbim şi de confort fonic. Să construieşti o casă din lemn în ziua de astăzi reduce costurile de producţie cu 50%“ a spus Ciprian Ştefan, muzeograf specializat în arhitectura tradiţională din lemn la Muzeul ASTRA. O casă din lemn tradiţională costă 80.000 de lei, la roşu, conform sursei citate. De asemenea, cei care îşi vor construi case tradiţionale ţărăneşti din lemn pot accesa mai uşor fonduri europene pentru ridicarea unor pensiuni turistice. Monumentele prezentate la Sibiu constituie apogeul arhitecturii tradiţionale româneşti din toate zonele ţării unde prelucrarea lemnului a constituit şi constituie un meşteşug extrem de dezvoltat. Meşterii ţărani utilizau materialul lemnos într-un procent de 100%, fructificând toate elementele rezultate din prelucrarea materialului brut. Tehnicile tradiţionale, atât constructive, cât şi cele de izolaţie termică erau puse în evidenţă pentru a oferi o utilitate maximă spaţiului construit. Cei care vor să îşi construiască o casă tradiţională românească găsesc la Sibiu şi casa model, la scară naturală, muzeul fiind întins pe zeci de hectare, iar muzeografii se declară interesaţi să colaboreze şi cu dezvoltatori imobiliari, conform Agerpres.