Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Târg popular de Sfântul Dimitrie la Muzeul Satului
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ organizează, de astăzi până duminică, Târgul de Sfântul Dimitrie, la care vor participa meşteri populari, ansambluri folclorice şi tarafuri din toate zonele ţării, artişti ai Teatrului Masca şi formaţia peruană Sin Fronteras.
Meşterii veniţi din toate colţurile ţării, spectacolele folclorice şi de teatru şi gastronomia tradiţională vor face deliciul celor trei zile de târg. Pe lângă acestea, organizatorii au pregătit vizitatorilor şi o serie de surprize. Astfel, în prima zi, vor fi vernisate două expoziţii, „Cartoful Mamă“, realizată în colaborare cu Ambasada statului Peru în România, cu prilejul Anului Internaţional al Cartofului, decretat de ONU la iniţiativa Guvernului peruan, şi „În căutarea incaşilor“, în care vor fi expuse fotografiile de pe meleagurile peruane semnate de Dragoş Nedelcu şi Stelian Pavalache. Un alt moment de excepţie este întâlnirea cu naistul Nicolae Voiculeţ şi orchestra sa, care va avea loc sâmbătă. Cele mai multe manifestări în cadrul Târgului vor avea loc duminică. În ultima zi a târgului de Sfântul Dimitrie vor fi vernisate încă două expoziţii, de data aceasta dedicate romilor. „Romano traio - Viaţa romilor“, realizată în colaborare cu Centrul Naţional de Cultură al Romilor, prezintă reconstituirea unui habitat rom, cu principalele componente tradiţionale - cort, căruţă cu coviltir şi fără coviltir, precum şi exponate de gospodărie -, subiect urmărit şi de expoziţia de fotografie „Rădăcinile durerii“, expoziţie de fotografii semnată de Romeo Tiberiade. Vernisajul expoziţiilor va fi însoţit de muzica lăutărească, interpretată de taraful „Grigoraş Dinicu“ al Centrului Naţional de Cultură al Romilor cu solista vocală Mihaela Mihalache. Evenimentul este organizat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ în parteneriat cu Ministerul Culturii şi Cultelor, în cadrul programului „Anotimpuri la Muzeul Satului - Toamnă“.