Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare manifestare în aer liber
Târgul de Fete de pe Muntele Găina, considerat cea mai mare sărbătoare românească în aer liber, a început, sâmbătă, în localitatea Avram Iancu, aflată la poalele muntelui, cu o paradă a portului popular. La această manifestare au participat peste zece mii de oameni. În cadrul paradei portului popular au defilat formaţii ale comunelor din judeţul Alba, tulnicăresele din zonă, „viforii“, cei care peţesc miresele, şi un alai al fetelor tinere de măritat, conform Mediafax. Sărbătoarea a continuat cu faza finală a festivalului concurs „Cultură pentru cultură“, la care au participat reprezentanţi ai comunelor Avram Iancu, Albac, Crăciunelu de Jos, Ighiu, Săliştea, Şugag, încheiată cu vernisarea expoziţiilor de gastronomie şi artă populară, manifestări prezentate de cele şase comune aflate în concurs. Printre cei care au participat au fost şi Nicolae Furdui Iancu şi Veta Biriş, acompaniaţi de grupul instrumental „Crai Nou“. După o paradă a fetelor de măritat, au fost alese câştigătoarele, care vor fi recompensate cu o „zestre“ acordată de Consiliul judeţean Alba. Pe Muntele Găina a avut loc apoi proiecţia în aer liber a filmului „Megatron“ al regizorului Marian Crişan şi a filmului „Tulnicul“, realizat de acelaşi regizor în judeţul Alba.
Manifestările de ieri au început cu un Te-Deum, oficiat la Crucea Iancului de pe Muntele Găina. Pe munte a fost organizată o expoziţie a meşterilor populari şi una de artă populară, în care au fost prezentate produse tradiţionale din zona Munţilor Apuseni. Apoi, au avut loc spectacole folclorice, cu Ioan Bocşa, Ionuţ Fulea, grupul folcloric „Codru de România“, alături de formaţii din judeţele Arad, Bihor, Cluj şi Hunedoara. În fiecare an, pe Muntele Găina din judeţul Alba se organizează, în duminica cea mai apropiată de data de 20 iulie, cea mai mare sărbătoare tradiţională românească în aer liber. Bătrânii povestesc că pe Muntele Găina nu s-au vândut fete niciodată, fiind vorba de o sărbătoare a tuturor moţilor, în care tineri, fete şi băieţi, joacă, petrec, cântă, fac cunoştinţă feciorii cu fetele din locuri depărtate, pentru ca apoi, mulţi din ei să se căsătorească. Târgul de Fete de pe Găina este menţionat prima dată în anul 1816.