Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
Târguri educaţionale pentru viitorii liceeni
În această perioadă, inspectoratele şcolare judeţene sunt în febra organizării târgurilor educaţionale dedicate elevilor care se pregătesc pentru admiterea la liceu. În cadrul acestora, viitorii liceeni şi părinţii lor pot afla informaţii despre desfăşurarea evaluării naţionale, metoda de calcul a mediei de admitere, numărul de locuri oferite de licee, mediile de intrare din anii trecuţi.
În aceste zile, părinţi şi elevi pot afla informaţii cu privire la oferta educaţională din învăţământul preuniversitar liceal, profesional şi dual bucureştean, precum şi din învăţământul universitar, în cadrul Târgului „Oferta Educaţională”, care a început ieri şi se va desfăşura până vineri, 19 mai, între orele 16,00 - 18,00, în Parcul Tineretului (intrarea Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai”).
„Manifestarea îşi propune să clarifice elevii şi părinţii cu privire la oferta educaţională din învăţământul preuniversitar liceal, profesional şi dual bucureştean, precum şi la oferta educaţională din învăţământul universitar, dată fiind participarea la târg şi a reprezentanţilor mediului universitar din Bucureşti”, afirmă reprezentanţii organizatorilor, adică Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, împreună cu Primăria Municipiului Bucureşti. Sunt aşteptaţi la acest eveniment elevi şi părinţi interesaţi de informaţii referitoare la admiterea la liceu, de mediile de admitere de anul trecut la diferite specializări, de numărul de locuri în clasele a IX-a şi profilul acestora, de clasele cu profil vocaţional sau profesional dual organizate în colegiile tehnice.
Un târg educaţional dedicat viitorilor liceeni va avea loc mâine, 18 mai, la Sfântu Gheorghe. Vor fi promovate în cadrul târgului primele două clase profesionale în sistem dual care vor funcţiona începând cu următorul an şcolar în judeţul Covasna. Cele două clase, organizate în cadrul Liceului Tehnologic „Kos Karoly” din Sfântu Gheorghe, vor avea 45 de locuri, dintre care 10 locuri pentru specializarea dulgher - tâmplar - parchetar şi 15 locuri pentru tâmplar universal, respectiv 30 de locuri cu specializarea confecţioner produse textile, acestea fiind create la cererea a trei agenţi economici din municipiu.
„Părerea mea este că învăţământul dual este foarte binevenit pentru elevi, pentru că vor primi 400 de lei pe lună, jumătate de la stat şi jumătate de la agentul privat, hrană caldă în perioada de practică şi echipament de lucru, la care se mai pot adăuga şi alte lucruri prin act adiţional, cum ar fi transport gratuit sau burse de performanţă”, a spus Koman Laszlo, directorul Liceului Tehnologic „Kos Karoly”.
Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Covasna a precizat că Planul de şcolarizare pentru anul 2017-2018 prevede un număr total de 24 de clase profesionale, dintre care 22 clase de învăţământ profesional cu durată de trei ani şi cele două clase de învăţământ profesional în sistem dual. De asemenea, se prevede înfiinţarea a 25 de clase liceale teoretice, 13 clase liceale tehnologice, cinci clase liceale vocaţionale şi una cu profil pedagogic.
Un alt târg al Ofertelor Educaţionale a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute la Hunedoara, în organizarea Inspectoratului Şcolar Hunedoara şi Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională.
Pe parcursul mai multor ore, elevii de gimnaziu au trecut pe fiecare stand al liceelor. Profesorii au încercat să le explice copiilor de ce este bine să urmeze o şcoală, care sunt facilităţile şi oportunităţile unei cariere viitoare, dacă vor alege un liceu sau altul, ori o anumită formă de pregătire.
„Noi ne dorim ca elevii să-şi aleagă traseul educaţional în care să se regăsească şi să poată parcurge cu succes următorii patru ani de studiu. Încercăm să le arătăm ce avem mai bun la fiecare unitate de învăţământ”, a concluzionat inspectorul şcolar general Maria Ştefănie.