Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Tezaur antic din fortificaţia dacică de la Căpâlna, recuperat din Germania
Un tezaur antic provenit din situl UNESCO de la Căpâlna, sustras în 2002-2003 de braconieri arheologi şi scos la licitaţie pe internet de aceştia, a fost recuperat de autorităţile române din Germania, unde ajunsese după ce, în vara lui 2008, a fost valorificat în Serbia. Cele trei piese de aur, un colier cu pandantiv în greutate de 78 de grame şi doi cercei, de 14, respectiv, 13 grame, probabil elenistice, au fost aduse la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, unde au fost prezentate, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Sustrase de braconieri în urmă cu peste cinci ani, piesele au fost scoase iniţial la vânzare pe internet, pe site-uri specializate, suma minimă cerută fiind de 35.000 de euro. Tezaurul a fost dat în urmărire internaţională, anchetatorii români recuperând în final artefactele din Germania, conform Agerpres. În situl arheologic de la Căpâlna, o fortificaţie dacică din secolele I î. Hr.-secolul I d. Hr., au fost descoperite până în prezent doar fibule de argint şi bronz şi obiecte de ceramică şi de fier. Potrivit arheologului Valer Moga, cele trei artefacte de aur recuperate reprezintă piese excepţionale pentru această fortificaţie dacică. În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, dr. Lucia Marinescu, de la Muzeul Naţional de Istorie al României, a declarat că cele trei bijuterii, între care se observă o diferenţă cronologică, colierul fiind mai vechi, sunt cel mai probabil de provenienţă greacă. Dr. Lucia Marinescu crede că bijuteriile au fost executate într-o cetate grecească de pe ţărmul Mării Negre, asemenea piese nemaifiind descoperite în Transilvania până în prezent, conform Agerpres. Artefactele au fost sustrase în perioada 2002-2003 din situl arheologic al cetăţii dacice de la Căpâlna, clasat monument istoric pe lista UNESCO, de mai mulţi braconieri din judeţul Hunedoara.