Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
TIFF va avea cea mai mare finanţare de la stat în 2010
Ediţia de anul viitor a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) a obţinut cea mai mare finanţare din partea Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) - 690.000 de lei -, la sesiunea de subvenţionare a evenimentelor programate în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2010.
Organizatorul TIFF, Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, a mai obţinut finanţare pentru încă cinci evenimente programate în perioada 1 ianuarie-30 iunie 2010, potrivit site-ului CNC. Astfel, asociaţia a primit suma de 184.000 de lei pentru organizarea Pavilionului românesc din timpul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes 2010, 253.000 de lei pentru Gala Premiilor Gopo, 43.700 de lei pentru participarea la Programul „Shooting Stars“ de la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin 2010, 138.000 de lei pentru organizarea standului românesc la acelaşi festival şi 92.000 de lei pentru realizarea cataloagelor „Shooting Romania“ şi „Romania Films“, conform Mediafax. Printre evenimentele finanţate de CNC, în cadrul sesiunii dedicate manifestărilor ce se desfăşoară între 1 ianuarie şi 30 iunie 2010, se mai numără Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT (189.750 de lei), proiectul E-Uranus (28.750 de lei), Programul de iniţiere şi formare profesională în domeniul cinematografiei (69.000 de lei), a doua ediţie a Festivalului Internaţional Timishort (86.250 de lei), Festivalul Internaţional de Film Bucureşti - BucharEST IFF (207.000 de lei), Festivalul Filmul de Piatră de la Piatra Neamţ (28.750 de lei), Festivalul Internaţional de Film „Green Planet Blues“ de la Sinaia (86.250 de lei), Festivalul Internaţional al Producătorilor de Film Independenţi - IPIFF (316.250 de lei) de la Constanţa, Festivalul „Clubul Filmului Românesc“ (254.782 de lei), Festivalul de Film „Films for Fun“ (100.000 de lei), editarea catalogului „Începuturile filmului românesc“ (1896-1949)“ - Editura Felix Film (10.000 de lei) şi organizarea workshop-ului „Budgeting, Financing & Packaging-EURODOC 2010“ al Asociaţiei DocuMentor (168.000 de lei). CNC a refuzat să finanţeze un număr de proiecte programate pentru prima jumătate a anului viitor. Printre dosarele refuzate se numără trei proiecte ale Fundaţiei EsteânâEst: Festivalul FestâAsia, Zilele Filmului Românesc în Germania/50 years of Romanian Cinema şi pavilionul României la Festivalul de scurtmetraje de la Clermont Ferrand (Franţa). Au fost refuzate două programe ale Fundaţiei „ASTRA Film“: Caravana „ASTRA Film“ 2010 şi Cinemateca „ASTRA Film“ 2010. Alte proiecte respinse au fost Programul Cinefan (organizat de Asociaţia Română de Film Independent), Festivalul Internaţional al Filmelor realizate de Femei „femARTfest“ (organizat de Asociaţia Femeilor din Cinema), Festivalul Internaţional de Artă, Animaţie, Teatru şi Film „Euromarionete“ (organizat de Teatrul de Marionete Arad), Festivalul Internaţional de Film de Comedie „Zbang“, organizat de Fundaţia „Control N“, Documentary Film Festival (organizat de Asociaţia „Taste of România“), Târgul Internaţional de Film Bucureşti şi Gala Filmului Românesc (ultimele două fiind organizate de Asociaţia „Forţa civică“).