Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Tineri iubitori de tradiţie şi credinţă, în ultima „Tabără din pridvorul satului“ din această vară
În perioada 2-6 septembrie 2014 a avut loc o nouă tabără misionară, „Tabăra din pridvorul satului“ - Negreni, la Parohia „Sfântul Ilie Tesviteanul“, Protopopiatul Săveni, judeţul Botoşani, organizată de Departamentul Tabere din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor. Echipa de organizare a avut onoarea să lucreze pentru câteva zile cu 105 copii şi tineri minunaţi şi iubitori de tradiţie.
Parohia „Sf. Ilie Tesviteanul“ din satul Negreni, comuna Ştiubieni, judeţul Botoşani, este destul de izolată, aceasta pentru că drumul care leagă satul de comună se opreşte la doar cateva zeci de metri după biserica satului. Cu alte cuvinte, satul Negreni nu este o zonă de trafic, ci un loc unde se ajunge mai greu, cu atât mai mult cu cât nu există nici un indicator spre sat. Cu toate acestea, Departamentul Tabere din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor a considerat că este extrem de important ca tinerii din sat să beneficieze de experienţele inedite pe care taberele misionare le oferă, mai ales pentru că aceşti tineri sunt foarte implicaţi în diferite activităţi din jurul bisericii, organizate de părintele paroh Dan Muraru, sprijinit îndeaproape de doamna preoteasă Florentina Muraru.
Pe parcursul celor cinci zile, programul taberei a fost structurat astfel: în prima parte a zilei au avut loc atelierele de lucru, iar in fiecare după-amiază anumite activităţi speciale, cum ar fi concursuri sportive, drumeţii, seara talentelor, vânătoarea de comori, focul de tabară ş.a. În cadrul atelierelor, toţi copiii au învăţat să confecţioneze cruciuliţe din material textil, să mânuiască arcul şi să ţintească, să creeze felicitări şi diferite obiecte de artizanat, să folosească diferite tehnici de comunicare şi să se exprime prin muzică şi dans. Prin aceste activităţi, echipa de organizare, formată din 11 voluntari, a dorit să transmită tinerilor ideea că oamenii trebuie să fie uniţi, mai ales în jurul bisericii, şi că numai în comuniune cu Dumnezeu şi cu ceilalţi din jurul nostru putem trece mai uşor peste dificultăţi.
Seara talentelor a scos la iveală una din marile comori ale Parohiei „Sfântul Ilie Tesviteanul“: Ansamblul folcloric „Plaiuri Negrene“, coordonat de părintele paroh şi de doamna preoteasă, format din 32 de tineri îmbrăcaţi în costume populare cu decoraţiuni specifice satului şi cusute integral de femeile din Negreni. Aceştia au prezentat frumoase suite de dansuri tradiţionale şi au interpretat diferite melodii populare.
„Satul Negreni este un sat majoritar ortodox. Din aproximativ 300 de familii doar 80 sunt de confesiune baptistă sau creştină după evanghelie. Cu toate acestea, există diferite probleme sociale în cadrul multor familii, fapt care determină pe mulţi tineri să se apropie de biserică, pentru că aici găsesc normalitate şi frumuseţe. În plus, noi desfăşurăm aici activităţi diverse prin care încercăm să oferim tinerilor perspective noi, dar şi să le dezvoltăm dragostea pentru tradiţie şi pentru lucrurile frumoase“, ne-a declarat părintele Dan Muraru, preot paroh la Parohia „Sf. Ilie Tesviteanul“ - Negreni.
„Întreaga echipă a fost surprinsă de calitatea tinerilor din satul Negreni. Am putut observa că sunt tineri cu care se lucrează, fapt care ne-a uşurat misiunea. Ne-am simţit foarte bine primiţi, iar întreaga comunitate s-a mobilizat pentru ca noi să ne putem desfăşura activitatea. Am simţit că satul a primit tabăra noastră ca pe o sărbătoare. Dorinţa noastră a fost să transmitem tinerilor ideea de unitate şi prietenie, dar şi să emanăm multă afecţiune, mai ales pentru cei care sunt privaţi de ea, inclusiv în sânul familiei. Echipa de voluntari a fost foarte bine pregătită şi a ştiut cum să scoată la suprafaţă tot ceea ce este mai bun şi mai curat din aceşti copii. Privind finalul taberei şi relaţia care s-a format între copii şi animatori, cred că echipa a reuşit să transmită faptul că Biserica este un spaţiu al dragostei, al prieteniei, al dezvoltării şi al normalităţii“, a adăugat şi Cosmin Brînză, director al „Taberei din pridvorul satului“ - Negreni.
„Tabăra din pridvorul satului“ - Negreni a fost ultima din cele nouă tabere misionare desfăşurate vara aceasta în cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor. Proiectul misionar „Tabăra din pridvorul satului“ a ajuns la al treilea an de activitate şi este desfăşurat de Departamentul Tabere din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor. Accesul în toate taberele a fost gratuit. (Tudorel Rusu)