Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Transparenţă maximă la înscrierea în clasa I
▲ Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) cere directorilor de şcoli să afişeze urgent numărul de clase întâi disponibil, în conformitate cu Planul de şcolarizare, şi să prezinte săptămânal situaţia înscrierilor, după ce părinţii au sesizat lipsa acestor informaţii ▲
„Pentru asigurarea transparanţei înscrierilor, fiecare unitate şcolară va afişa numărul de clase disponibil, în conformitate cu Planul de şcolarizare, iar săptămânal, situaţia înscrierilor în unitatea de învăţământ. Conform proiectului Planului de şcolarizare, în anul şcolar 2009/2010, pentru clasa I, în municipiul Bucureşti vor funcţiona 524 de clase, cu 13.100 de locuri“, a spus inspectorul general şcolar al Capitalei, Victor Stelian Fedorca, conform Mediafax. El a mai spus că deşi termenul limită a trecut, mai sunt şcoli unde nu a fost afişat numărul de clase întâi disponibil. Inspectorul general şcolar a atenţionat că pentru înscrierea în clasa întâi sunt interzise susţinerea altor teste decât cele prevăzute de regulament, precum şi perceperea unor taxe sau sponsorizări de la părinţi. Fedorca le-a cerut părinţilor să sesizeze la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti orice neregulă privind înscrierea în clasa întâi. Potrivit ISMB, în clasa întâi vor fi înscrişi copiii care vor împlini vârsta de şase ani până la data începerii anului şcolar 2009/2010, putând fi admişi şi cei care împlinesc această vârstă până la sfârşitul anului în curs, dar la cererea scrisă a părintelui, tutorelui sau a susţinătorilor legali şi în condiţiile în care dezvoltarea lor psiho-somatică este corespunzătoare. La înscriere au prioritate copiii care locuiesc în apropierea şcolii. În limita locurilor disponibile, pot fi primiţi şi elevii care au domiciliul în afara circumscripţiei şcolare, cu aprobarea Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ. Înscrierea copiilor în clasa întâi se va realiza până la data de 1 mai, a precizat inspectorul general şcolar Victor Stelian Fedorca, această dată nefiind însă un termen limită. Înscrierile se pot face în funcţie de solicitările părintelui sau ale tutorelui şi, respectiv, de locurile disponibile. Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) a transmis o notificare inspectoratelor şcolare judeţene privind informarea părinţilor despre necesitatea înscrierii copiilor în clasa întâi pe cât posibil până la data de 1 mai 2009. MECI intenţionează să stabilească numărul de elevi care vor începe şcoala în septembrie 2009, pentru a putea identifica necesarul real de posturi disponibile pentru mişcarea personalului didactic. Un comunicat al MECI punea în atenţia Inspectoratelor şcolare judeţene să se vor asigure că toate unităţile şcolare cunosc arondarea străzilor din fiecare localitate. Legislaţia în vigoare prevede că în clasa I se pot înscrie copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la data începerii anului şcolar, precum şi cei care împlinesc respectiva vârstă până la sfârşitul anului calendaristic, dacă dezvoltarea lor psiho-somatică este corespunzătoare.