Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Turneu cu vioara Stradivarius pentru 80.000 de persoane cu deficienţă vizuală
▲ Violonistul Alexandru Tomescu şi pianistul Horia Mihail au început cea de-a doua ediţie a Turneului Stradivarius, care se va desfăşura până pe 16 mai ▲ Evenimentul va fi combinat cu o campanie socială dedicată ajutorării celor peste 80.000 de persoane cu deficienţă vizuală din România şi face parte din seria celor cinci turnee naţionale anuale, care a debutat în 2008 şi are drept scop aducerea viorii Stradivarius Elder-Voicu pe cât mai multe scene din ţară ▲
Astfel, după Braşov şi Oradea, vioara Stradivarius va ajunge la Piteşti, pe 23 aprilie, la Sighişoara pe 24 aprilie, la Reghin, pe 25 aprilie, la Târgu Mureş, pe 26 aprilie, Baia Mare pe 27 aprilie, Cluj-Napoca pe 28 aprilie, Sibiu pe 29 aprilie, Timişoara pe 6 mai, Lugoj pe 7 mai, Bacău pe 11 mai, Iaşi pe 12 mai, Constanţa pe 13 mai. Turneul se va încheia la Bucureşti, cu un concert la Ateneul Român care va avea loc sâmbata, 16 mai. Turneul „Stradivarius“ îşi propune, de asemenea, să prezinte publicului larg celebra vioară. Cumpărată de statul român în 1956, vioara Stradivarius Elder a aparţinut până în 1997 maestrului Ion Voicu. Este un instrument ce aparţine patrimoniului naţional mobil al României, intrată la categoria Tezaur. A fost realizată în 1702, fiind una dintre ultimele 10 viori din lume semnate de Stradivarius şi aflate în stare de funcţionare. În urma unui concurs organizat în vara anului 2007 de Ministerul Culturii şi Cultelor, Alexandru Tomescu a fost desemnat câştigător având astfel posibilitatea de a cânta pe acest instrument timp de cinci ani. Alexandru Tomescu, singurul muzician din România care cântă pe o vioară Stradivarius, a realizat la un experiment inedit. Îmbrăcat cu haine modeste, artistul a coborât în staţia de metrou Piaţa Victoriei din Bucureşti şi, timp de o jumătate de oră, a interpretat câteva dintre cele mai complexe piese clasice create pentru vioară. Efectul muzicii de calitate asupra bucureştenilor care se aflau la o oră cu trafic de vârf în staţia de metrou a fost neaşteptat, zeci de oameni oprindu-se din drum doar pentru a asculta câteva acorduri din „recitalul“ lui Tomescu şi pentru a pune o bancnotă în cutia aşezată în faţa interpretului. În cele treizeci de minute ale ineditului concert, muzicianul a strâns de la călători peste trei milioane de lei vechi, conform Agerpres. Şi în acest an, în cadrul Turneului Stradivarius, Horia Mihail îl va acompania pe Alexandru Tomescu la pianul Bösendorfer. Anul trecut, în ultima zi a lunii martie, cei doi solişti au susţinut, la Operetă, primul concert al unui turneu naţional de promovare a viorii Stradivarius, prilej cu care a fost lansat şi un CD. Turneul a continuat în perioada 8 aprilie-27 mai la Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Timişoara, Brăila, Braşov, Târgu Mureş, Bacău, Constanţa, Craiova, Piteşti, Arad, Oradea şi Satu-Mare. Proiectul „Stradivarius-Elder-Voicu: 2008-2012“ va continua, anual, cu organizarea unui turneu naţional şi editarea unui CD. La acestea se adaugă realizarea unui documentar despre istoria viorii Stradivarius-Elder-Voicu.