Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Turnul Bisericii Negre din Braşov se redeschide după 150 de ani
Turnul Bisericii Negre din Braşov va fi deschis publicului, azi, pentru prima dată după 150 de ani, cu ocazia „Zilei Clopotului“, urmând ca vizitatorii să vadă clopotul de şase tone al bisericii, care este cel mai mare clopot mobil din ţară, conform Mediafax. Astfel, în premieră pentru Braşov, după un secol şi jumătate în care clopotul a putut fi doar auzit, turnul Bisericii Negre va fi deschis spre vizitare pentru toţi braşovenii şi turiştii doritori, intrarea fiind liberă. Vizitarea turnului se va putea face între orele 9:00 şi 17:00.
De „Ziua Clopotului“, de la ora 12:00, clopotul din turn, pentru care este nevoie de cel puţin opt bărbaţi pentru a-l pune în funcţiune, va bate timp de zece minute, acest moment fiind prefaţat de acordurile festive ale ansamblului de alămuri ce va cânta de pe terasa turnului, potrivit lui Beniamin Ghegoiu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Evanghelice - Confesiunea Augustană Braşov. „Clopotul mare al Bisericii Negre a fost turnat în forma sa actuală în 22 noiembrie 1858 şi a fost sfinţit în martie 1859. A fost turnat la fântâna arteziană din faţa actualului Centru Militar din Braşov iar apoi a fost transportat cu o trăsură trasă de opt perechi de boi. Până în 1970 clopotul era tras de opt bărbaţi, iar apoi a fost instalat un sistem electric“, a spus preotul Hannelore Agnethler, miercuri, într-o conferinţă de presă. Biserica Neagră este principala biserică a comunităţii parohiale Braşov a Bisericii Evanghelice din România. Prin dimensiunile sale, Biserica Neagră este cel mai mare lăcaş de cult medieval la sud-est de Viena. Aceasta adăposteşte cea mai mare orgă mecanică din România, cea mai mare colecţie de covoare vechi anatoliene din Europa, în afara Turciei, precum şi cel mai mare clopot din Transilvania, care cântăreşte şase tone.