Munteancă în copilărie, ieșeancă la vârsta studiilor și a maturității, cu o carieră medicală împlinită la Cabinetul stomatologic „Sfântul Pantelimon” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, doamna dr. Aurelia Luchian
Unirea Principatelor, sărbătorită la Muzeul Unirii din Iaşi
Complexul Muzeal Naţional „Moldova“ din Iaşi organizează, în perioada 22-24 ianuarie, un ciclu de manifestări dedicate Unirii Principatelor Române găzduite de Muzeul Unirii, după cum arată Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.
Manifestările încep astăzi, de la ora 10:00, în Sala „Dublei Alegeri“ a muzeului ieşean, cu deschiderea oficială a lucrărilor Simpozionului Naţional Unirea Principatelor Române, ediţia a V-a, organizat de Complexul Muzeal Naţional „Moldova“, Academia Română - Institutul de Istorie „A. D. Xenopol“, Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Iaşi, Universitatea „Al. I. Cuza“ - Facultatea de Istorie.
Deschiderea simpozionului va fi urmată, de la ora 11:00, de lansarea volumului „Memorii“, semnat de Nichita Smochină şi apărut la Editura Academiei Române, iar de la ora 17:00 va fi lansat volumul „Toţi în unu. Unirea Principatelor la 150 de ani“, editat de Editura Junimea, fiind coordonat de Dumitru Ivănescu şi Dumitru Vitcu. Sâmbătă, de la ora 10:00, în Sala Dublei Alegeri se va desfăşura manifestarea metamuzeală „În unire stă puterea!“, eveniment organizat în colaborare cu câteva unităţi de învăţământ din Iaşi.
Pe 24 ianuarie, în sala de conferinţe a muzeului, va avea loc vernisajul expoziţiei „Genere et Corde Fratres. De la Ordinul Unirii la Steaua României“, care prezintă setul de medalii oferite Muzeului Unirii de Administraţia Prezidenţială la sfârşitul anului 2009.
Seria de manifestări dedicate Unirii Principatelor Române (24 ianuarie) se va încheia cu un concert cameral, „Armonii peste timp“, susţinut de elevi ai Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă“ din Iaşi şi de studenţi ai Universităţii de Arte „George Enescu“ Iaşi. Invitată specială va fi soprana Simona Titieanu, solistă la Opera Naţională Română din Iaşi.