Una dintre provocările permanente ale preotului, înclinat spre „arta oratoriei”, este cea de a nu repeta, de la o predică la alta, aceleași idei și teme care ar putea plictisi auditoriul, deja familiarizat cu
Universitatea „Cuza“ din Iaşi are un departament pentru grădiniţe şi şcoli
Luminiţa Iacob, fostul prorector pentru problemele studenţeşti de la Universitatea „Al. I. Cuza“ (UAIC), este directorul unui departament al Universităţii, ce se va ocupa de coordonarea învăţământului preuniversitar desfăşurat sub tutela UAIC. Departamentul pentru învăţământ preuniversitar a fost înfiinţat în urmă cu o săptămână, având rolul de a organiza şi îmbunătăţi activităţile de la Grădiniţa şi Şcoala Junior, cele două instituţii private de învăţământ care aparţin Universităţii. De asemenea, UAIC intenţionează ca, pe viitor, să dezvolte şi învăţământul liceal. Rectorul Vasile Işan a declarat că „înfiinţăm acest departament nu într-un efort de integrare pe vertical, ci din dorinţa de a extinde şi consolida reputaţia universităţii şi a extinde acest spirit educaţional în domeniul preuniversitar. Sperăm ca în viitor să avem un sistem de învăţământ preuniversitar sub umbrela «Cuza», realizat inclusiv prin parteneriate cu liceele de tradiţie din Iaşi“.
„Avem deja intenţii legate de implicarea şcolii primare şi a grădiniţei în proiecte de schimburi europene, cum ar fi Comenius sau Erasmus. Centrul de Informare Profesională, Orientare în Carieră şi Plasament (CIPO) a implementat deja un proiect Leondaro (acum parte a programului Erasmus), prin care studenţi de la Psihologie au realizat un stagiu de practică academică în şcoli primare şi grădiniţe din Europa. Poate fi rândul Şcolii şi Grădiniţei Junior să primească studenţi din străinătate“, a declarat Luminiţa Iacob, directorul Departamentului de învăţământ preuniversitar. Se intenţionează, de asemenea, realizarea unor acorduri de schimburi pentru cadrele didactice de la Grădiniţa şi Şcoala Junior, dezvoltarea unei baze materiale şi chiar colaborarea cu Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei pentru ca lecţiile să poată fi înregistrate şi apoi urmărite, ca material didactic, pentru studenţii care doresc să lucreze mai departe în învăţământul preuniversitar. Şcoala Junior, înfiinţată anul trecut de UAIC, găzduieşte 51 de copii pentru primele trei clase. Pentru clasa I din anul academic viitor, 2009-2010, la şcoală sunt deja primite 60 de cereri de înscriere. La şcoală, copiii beneficiază, pe lângă activitatea didactică, de activităţi opţionale precum ore de şah, karate, dans, limba germană, muzică, informatică etc.