În urmă cu 35 de ani, pe 22 decembrie 1989, era înlăturată ultima dictatură est-europeană de sorginte comunistă - cea din România. A fost un moment de mare tensiune socială, dar și un timp marcat de
Universităţi care au modificat regulile la admitere şi licenţă
Din această vară, examenul de absolvire al studenţilor Facultăţii de Drept a Universităţii Bucureşti va cuprinde doar un examen scris de tip test-grilă, lucrările de licenţă fiind eliminate. În acelaşi timp, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi a anunţat schimbări în sistemul de admitere, candidaţii având posibilitatea să opteze pentru mai multe specializări în baza unui singur dosar depus.
Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti a anunţat că renunţă la lucrările de licenţă de la finalul studiilor chiar din această vară, astfel că studenţii din anii terminali vor fi evaluaţi doar în baza unui examen scris de tip test-grilă. Reprezentanţii facultăţii motivează decizia prin faptul că nu pot controla fenomenul plagiatului lucrărilor de pe internet sau a lucrărilor care nu sunt scrise de candidat. „Deschideţi internetul şi veţi găsi de vânzare lucrări de diplomă pentru orice specializare. Este un fenomen pe care nu avem cum să îl controlăm. Nu se justifică să achiziţionăm un soft pentru lucrările de diplomă, care costă câteva zeci de mii de euro, şi apoi alimentarea lui cu baze de date pentru a verifica dacă lucrările sunt plagiate sau nu”, susţine prof. univ. dr. Flavius Baias, decanul Facultății de Drept. Măsura eliminării lucrărilor de licenţă a fost luată în concordanţă cu legislaţia în vigoare, respectiv a unui ordin semnat de fostul ministru al educaţiei Mircea Dumitru, în care se specifică faptul că se poate obţine diploma de licenţă „după una sau două probe, la alegerea facultăţilor”.
Studenţii Facultăţii de Drept au îmbrăţişat, desigur, această decizie, pe care au votat-o în unanimitate, argumentând că astfel vor avea mai mult timp la dispoziţie pentru pregătirea examenelor finale, cele de intrare în Barou şi la Institutul Naţional de Magistratură. De cealaltă parte, reprezentanţii Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) consideră că eliminarea lucrării de licenţă va conduce la scăderea calităţii absolvenţilor şi la examene „facile” şi „uşor de fraudat”.
O altă instituţie de învăţământ superior din ţară care a anunţat modificări este Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (UTI), de această dată la nivelul sistemului de admitere pentru anul universitar 2017-2018. Astfel, din această vară, candidaţii vor putea opta pentru mai multe specializări pe baza unui singur dosar depus şi a unei singure taxe. Acest lucru va fi posibil ca urmare a implemetării unui sistem complex, informatizat integral, de repartizare a locurilor şi candidaţilor.
„Admiterea va consta în depunerea unui singur dosar şi plata unei singure taxe de înscriere, candidaţii putând opta pentru toate specializările de la toate facultăţile Universităţii Tehnice, urmând a fi repartizaţi pe baza mediilor şi a opţiunilor. De exemplu, un absolvent de liceu care găseşte atractive cinci specializări de la cinci facultăţi ale Universităţii Tehnice va putea să îşi asigure un loc la buget la una dintre acestea, fără să depună cinci dosare separate şi să plătească cinci taxe de înscriere.
În acelaşi timp, dacă doreşte în mod special să se concentreze pe o specializare, va putea trece, în ordine, pe fişa de înscriere, şi opţiunile pentru buget şi pentru taxă”, a declarat rectorul UTI, prof. univ. dr. Dan Caşcaval, citat de Agerpres.
Distribuirea ulterioară pe facultăţi şi specializări se va face automat cu o aplicaţie informatică, după ce se va încheia întreg procesul de admitere. Premianţii de la olimpiadele naţionale şi internaţionale vor putea opta pentru oricare dintre facultăţile universităţii, în domeniul lor de studiu.
Singurele facultăţi care vor avea în continuare probe separate sunt cele de Automatică şi Calculatoare (AC) şi Arhitectură.
În ceea ce priveşte introducerea unui examen scris la admitere, conducerea UTI a declarat că decizia va fi amânată momentan, „fiindcă nu există o tendinţă de reducere a numărului de locuri bugetate la licenţă la nivel naţional”.