Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Universităţile din România pot avea filiale în Republica Moldova
Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi (UDJG) va redeschide, începând din toamnă, extensia transfrontalieră de la Cahul, din Republica Moldova, a spus prorectorul cu Strategia universitară şi Relaţiile cu Republica Moldova şi Ucraina, Iulian Bîrsan, conform Agerpres. Acesta a precizat că a participat, săptămâna trecută, la întâlnirea pe care a avut-o preşedintele Traian Băsescu cu preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, în Aula Universităţii „Bogdan Petriceicu Haşdeu“ din Cahul. În cadrul întâlnirii s-a reîntărit oferta României de a deschide filiale ale universităţilor româneşti în Republica Moldova, un exemplu fiind dorinţa celor două instituţii, Universitatea „Dunărea de Jos“ din Galaţi şi Universitatea „Bogdan Petriceicu Haşdeu“ din Cahul, de a redeschide, la Cahul, extensia transfrontalieră a UDJG.
Bîrsan a spus că redeschiderea extensiei de la Cahul se poate face chiar din toamnă pentru că în structura universitară a UDJG, în portofoliu, există Facultatea multiculturală transfrontalieră de ştiinţe filologice, economice şi inginereşti. Prorectorul a mai spus că se vor face demersuri pentru acreditarea unor specializări de masterat, după organizarea unor consultări cu rectoratul universităţii din Cahul. Bîrsan a explicat că funcţionarea extensiei de la Cahul se poate face pe baza unui acord între Ministerele Educaţiei din cele două ţări. „Am vrea ca acest acord să nu mai fie semnat anual, ci să aibă o clauză de prelungire automată dacă cineva nu îl denunţă. Practica acordurilor anuale a dus la închiderea extensiei, în urmă cu opt ani“, a declarat Bîrsan. Şi rectorul universităţii gălăţene, prof. dr. ing. Viorel Mînzu, a salutat intenţia de cooperare şi a precizat că nu există nici un impediment pentru materializarea acesteia. „După semnarea acordului de cooperare dintre cele două state şi obţinerea aprobărilor necesare pentru funcţionare, înfiinţarea de specializări de masterat ale Universităţii «Dunărea de Jos» din Galaţi la Cahul va fi posibilă chiar din această toamnă“, a spus Mînzu.