Elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au participat la un workshop susţinut de pilotul Bogdan Marişca, în cadrul campaniei de siguranţă rutieră „Be Cool. Keep it Safe!”,
Universităţile româneşti, tot mai atractive pentru străini
Dacă la nivelul numărului studenților români din universitățile autohtone există o tendință de scădere, în cazul tinerilor străini care aleg să studieze la noi se observă, dimpotrivă, o creștere. Motivul, nivelul de educaţie în România este ridicat, iar taxele, mult mai mici decât în alte state. Cele mai căutate specializări sunt medicina, ingineria şi relaţiile internaţionale, potrivit reprezentanților unor universități.
Numărul studenţilor s-a diminuat în ultimii ani în România, pe fondul scăderii natalităţii, a numărului de absolvenţi de bacalaureat (eligibili pentru admiterea într-o universitate), al reducerii numărului de locuri din facultăţile private, dar și al creșterii numărului tinerilor români care aleg să studieze în afara țării. Cele mai recente date disponibile ale Institutului Național de Statistică sunt din 2015 și arată că în universitățile din România studiază peste 410.000 de studenți, față de vârful atins în 2007, de 900.000.
Dacă numărul tinerilor români care studiază în universitățile din țară scade, numărul studenților internaționali de la facultățile românești este în continuă creștere. În ultimii cinci ani, numărul acestora s-a dublat aproape, la circa 20.000, potrivit digi24. Cei mai mulți provin din Republica Moldova, aproape 7.000, urmați de tineri din Israel (2.050) și Franța (1.27). Numeroși tineri vin și din Tunisia (1.233), Italia (1.192), Grecia (1.090), Germania (820) și Maroc (664), conform hotnews.ro. Universităţile româneşti devin tot mai atractive pentru studenţii străini, dintr-un motiv foarte simplu: nivelul de educaţie este ridicat, în timp ce taxele sunt mici, în comparaţie cu cele din alte state europene. Cele mai căutate specializări de către străini sunt medicina, ingineria şi relaţiile internaţionale.
Universitatea din Oradea și UMF Târgu Mureș sunt două exemple de instituții universitare unde numărul studenţilor internaționali este în continuă creștere. Dacă în ultimii doi ani numărul tinerilor străini la Universitatea din Oradea a înregistrat o creștere de 20%, la UMF Târgu Mureș s-au înscris în acest an 450 de candidați străini, cu 186 mai mulți comparativ cu 2016. Cei peste 400 de candidați străini concurează pe 150 de locuri cu taxă la Medicină, respectiv 30 de locuri cu taxă la Medicină Dentară, puse la dispoziția studenților internaționali pentru anul universitar 2017-2018, arată datele publicate pe site-ul instituției.
UMF Târgu Mureș a implementat în urmă cu trei ani procedura „early admisson” pentru candidații străini, unică la nivel național și utilizată de universitățile mari din străinătate. În acest fel, candidații străini au posibilitatea de a se înscrie online pentru admitere în luna martie și de a susține examenul de admitere în luna aprilie. „Early admission” oferă avantajul asigurării unui loc în programele de studiu în limba engleză cu câteva luni mai devreme decât majoritatea solicitanților, dar este condiționat de obținerea unor rezultate foarte bune la examenul de bacalaureat sau echivalentul acestuia, în țara de origine.
„Principalul avantaj al acestui sistem este acela că prin acest tip de admitere universitatea recrutează candidații care într-adevăr doresc să studieze la UMF Târgu Mureș, și nu pe cei care au fost anterior refuzați la alte universități, fapt care crește calitatea celor admiși”, explică prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMF Târgu Mureș pe site-ul instituției. Interviul este programat în perioada 5-8 septembrie 2017, iar rezultatele finale vor fi afișate pe data de 14 septembrie.
Taxele de şcolarizare plătite de studenţii străini universităţilor româneşti sunt o resursă importantă de finanţare pentru acestea. „Ţările acestea, inclusiv România, fac bani vânzând diplome, vânzând educaţie de calitate superioară. Şi pentru că este un comerţ, trebuie să îl valorificăm, trebuie să avem grijă de el”, spunea sociologul Adrian Hatos pentru aceeași televiziune.