Una dintre provocările permanente ale preotului, înclinat spre „arta oratoriei”, este cea de a nu repeta, de la o predică la alta, aceleași idei și teme care ar putea plictisi auditoriul, deja familiarizat cu
Universităţile şi-au deschis programele pentru liceeni
Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) a început sesiunea de pregătire pentru admiterea din acest an, adresată în mod special elevilor din clasa a-XII-a, disciplinele incluse în acest program gratuit fiind matematică, fizică, chimie şi economie. Şi universităţile din Braşov şi Sibiu organizează meditații gratuite pentru examenul de bacalaureat, la limba şi literatura română şi la matematică-informatică, cu precădere pentru elevii claselor a XI-şi a XII-a.
Tot mai multe universități încearcă să-și atragă viitorii studenți din rândul liceenilor cărora le oferă meditații gratuite pentru examenul de bacalaureat sau pentru examenul de admitere. Astfel, UPB a stabilit zece etape de pregătire în vederea admiterii în ciclul de studii universitare de licenţă, care se vor derula în perioada 25 martie - 10 iunie. Programul de pregătire pentru admitere, redeschis pentru al şaselea an consecutiv, se adresează elevilor din clasa a-XII-a, disciplinele incluse în acest program gratuit fiind matematică, fizică, chimie şi economie.
„Campania de meditaţii pentru cele patru discipline de învăţământ se adresează elevilor de liceu din anii terminali, fiind în special o opţiune pentru viitorii absolvenţi ai învăţământului preuniversitar în vederea accederii în învăţământul universitar. Astfel, începând cu data de 25 martie, în fiecare zi de sâmbătă a săptămânii şi până pe 10 iunie, elevii din Bucureşti sau din provincie vor putea beneficia de acest program de pregătire educaţională, cursurile fiind susţinute între orele 9:00 şi 13:00, în amfiteatrele UPB din Splaiul Independenţei nr. 313”, se arată în comunicatul universității.
Potrivit statisticilor din ultimii ani, la acest program educaţional participă peste 10.000 de elevi, din care jumătate sunt din provincie, și se estimează totodată că 70% dintre cei admişi la Politehnica Bucureşti au frecventat aceste cursuri. Coordonatorul programului este prof. dr. Nicolae Tăpuş, care, de altfel, se ocupă şi de procesul de admitere la această universitate.
La Universitatea Transilvania din Brașov se organizează cursuri de pregătire pentru liceeni pentru al cincilea an consecutiv. „Întâlnirile noastre cu elevii sunt foarte importante, stilul de la universitate este altul decât la liceu. Un procent de 60% dintre absolvenţii de bacalaureat de la liceele din Braşov devin studenţii Universităţii Transilvania, lucru care ne bucură”, a punctat Vasile Abrudan, rectorul universităţii brașovene. La limba şi literatura română cursurile se desfăşoară săptămânal, vinerea. La matematică se organizează un număr de 14 cursuri care au început din 2 martie şi se vor desfăşura până în 15 mai.
De câţiva ani, și profesorii Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu oferă, cu succes, liceenilor cursuri gratuite pentru examenul de bacalaureat, la limba şi literatura română şi matematică. Meditaţiile la limba şi literatura română se ţin la sediul Facultăţii de Litere şi Arte de pe Bulevardul Victoriei, sala 45, etaj I, în fiecare vineri, de la ora 16:00, până pe 20 mai, iar meditaţiile la matematică au loc în fiecare sâmbătă, de la ora 9:00.
O strategie de atragere a liceenilor are și Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, care a organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, o simulare a concursului de admitere și la care au participat peste 600 de elevi de clasa a XII-a şi absolvenţi de liceu. Examenul a fost susţinut la proba de anatomie, probă obligatorie, iar la a doua probă candidaţii au avut de ales între fizică şi chimie. Potrivit organizatorilor, 500 dintre cei 612 candidaţi au preferat să susţină cea de-a doua probă la chimie organică.