Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Vacanţă fără teme pentru acasă
Cei aproximativ 2.700.000 de elevi din învăţământul primar, gimnazial şi liceal, precum şi aproape 600.000 de copii de grădiniţă vor intra de vineri, 30 ianuarie, pentru o săptămână, în vacanţa intersemestrială. Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) pentru învăţământul preuniversitar, primul semestrul al anului şcolar 2008-2009 se va încheia vineri, 30 ianuarie, iar semestrul al doilea va începe luni, 9 februarie, şi se va încheia vineri, 12 iunie. De sâmbătă, 11 aprilie, şi până luni, 20 aprilie, elevii vor fi în vacanţa de primăvară. Vacanţa de vară va începe sâmbătă, 13 iunie, şi se va termina duminică, 13 septembrie. Cadrele didactice din unităţile de învăţământ preuniversitar din Bucureşti nu vor da elevilor teme scrise cu titlu obligatoriu pentru vacanţa intersemestrială din perioada 31 ianuarie-8 februarie, potrivit deciziei luate de conducerea Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), conform Mediafax. ISMB a cerut şcolilor să nu dea teme scrise cu titlu obligatoriu pentru vacanţa intersemestrială, pentru această perioadă fiind recomandate alte activităţi.
Pentru învăţământul primar, se recomandă scrierea unor litere învăţate pe diverse suporturi, audierea unor concerte de muzică adecvate vârstei, vizualizarea de piese de teatru pentru copii, strângerea sau donarea de jucării pentru copiii orfani şi cei din familii fără posibilităţi financiare, vizualizarea de filme non-agresive, dar şi desfăşurarea de activităţi sportive şi turistice. Cadrele didactice din învăţământul gimnazial vor trebui să recomande elevilor participarea la concerte adecvate vârstei, împreună cu clasa sau grupul de prieteni, elaborarea unor prezentări power-point, transmiterea unor mesaje constructive prin e-mail către colegi, prieteni, instituţii, iniţierea unor acţiuni comunitare împreună cu grupul de prieteni, activităţi sportive şi turistice. Pentru învăţământul liceal, ISMB a recomandat îndrumarea elevilor, în perioada vacanţei intersemestriale, la concerte, piese de teatru şi filme, exerciţii de luare independentă a deciziilor, precum şi către activităţi sportive şi turistice.