Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Vizite cu ghidaj gratuit la Muzeul Naţional de Artă al României
Muzeul Naţional de Artă al României (MNAR) invită publicul la trei vizite cu ghidaj gratuit în expoziţia „Ipostaze ale modernismului. Pictura în Bulgaria, Grecia, România, 1910-1940“, a informat, luni, Biroul de Presă al acestei instituţii. Vizitele vor avea loc în zilele de sâmbătă, 7 noiembrie, joi, 19 noiembrie şi sâmbătă, 28 noiembrie, iar participarea se face în limita locurilor disponibile, pe bază de înscriere la telefon 021/314.81.19 sau la adresa de e-mail cosmin.ungureanu@art.museum.ro. Ghidajul este gratuit, se plăteşte doar biletul de intrare (8 lei întreg, 4 lei cu reducere).
Gazda evenimentelor va fi un specialist al muzeului care va prezenta selecţia de opere de artă, căutând să surprindă dialogul dintre avangardă şi tradiţie, dar şi diversitatea în unitate a celor trei culturi est-europene: bulgară, greacă şi română, conform Agerpres. Expoziţia cuprinde 120 de lucrări de pictură şi grafică - câte 40 din partea fiecărei ţări participante - şi este structurată în trei mari secţiuni: „O nouă viziune modernă (spaţiu, peisaj, natură moartă)“, „Istoria în viziune modernă (identitate naţională, inspiraţie divină, ecouri ale Greciei clasice)“ şi „Prezenţa umană în arta modernă (portrete, corpul omenesc)“. Printre cei 18 artişti selecţionaţi să reprezinte România se numără atât personalităţi consacrate ale avangardei (Marcel Iancu, Victor Brauner, Max H. Maxy, Hans Mattis - Teutsch, Jules Perahim, Corneliu Michăilescu), dar şi creatori asociaţi de obicei unor tendinţe artistice mai puţin vehemente (Petre Iorgulescu-Yor, Margareta Sterian, Sabin Popp, Merica Râmniceanu). Expoziţia de la MNAR beneficiază de o scenografie specială ce include o sală de lectură adiacentă, amenajată în stilul localului Cabaret Voltaire din Zürich - centrul mişcării Dada. Acest proiect este realizat de MNAR în colaborare cu Fundaţia B&M Theocharakis din Atena şi Galeria Naţională de Artă din Sofia şi este deschis publicului până pe 29 noiembrie 2009. Expoziţia este organizată cu sprijinul Programului Cultura 2007-2013, al Uniunii Europene.