Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
„Zilele Basarabiei” în marile centre universitare din ţară
În perioada 24-28 martie, în marile centre universitare din ţară, precum şi din diasporă se va desfăşura Festivalul cultural „Zilele Basarabiei”, organizat de asociaţiile studenţilor basarabeni din Bucureşti şi din Timişoara în parteneriat cu Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. În Capitală, în Aula Magna a Universităţii Bucureşti se va desfăşura joi, 24 martie, conferinţa „Generaţia unirii - context istoric, acţiuni, rezultate”, iar duminică, 27 martie, participanţii vor aduce un omagiu artizanilor unirii în cadrul unei slujbe de comemorare la Mănăstirea Cernica. În aceeaşi zi, atât în Bucureşti, cât şi în celelalte centre universitare din ţară va fi organizat un flash-mob al unirii.
Luni, la Muzeul Naţional al Ţăranului Român, studenţii sunt invitaţi la proiecţia filmului „Să vezi Parisul”, urmată de o şezătoare - „Poveşti vechi cu oameni noi”. Preşedintele organizaţiei bucureştene, Lucia Mătăsari, a declarat pentru Agerpres că studenţii vor avea acces gratuit la conferinţele, proiecţiile de filme şi lansările de carte din cadrul festivalului. „Data de 27 martie va fi sărbătorită în mod tradiţional în toate ţările unde va avea loc festivalul. La Bucureşti vom merge la Mănăstirea Cernica şi vom face şi o horă. Tot în aceeaşi zi va avea loc în toate centrele universitare un flash-mob”, a spus Lucia Mătăsari, care a subliniat că evenimentul are ca scop atât sărbătorirea Marii Uniri a Basarabiei cu Ţara-mamă şi menţinerea acestei date istorice importante în conştiinţa neamului, cât şi promovarea valorilor naţionale şi a culturii specifice Basarabiei.
Ample evenimente organizate cu ocazia împlinirii, la 27 martie, a 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România se desfăşoară şi la Timişoara, unde începând de vineri vor avea loc proiecţii de film, expoziţii, conferinţe şi mese rotunde la care participă scriitori basarabeni.