Bucuria copiilor în preajma marilor sărbători ortodoxe o văd cel mai bine profesorii de religie, care sunt de multe ori uimiți de creativitatea celor mici și, în același timp, pot să constate puritatea lor sufletească și emoția lor nealterată. Toate acestea transpar din desenele elevilor, din poezioarele lor sau din compunerile lor cu privire la viețile sfinților, la tradițiile religioase și cele populare de Crăciun și Anul Nou. În așteptarea Pruncului Sfânt care se naște în peștera din Betleem, elevii de la școlile gimnaziale „Geo Bogza” și nr. 7 din sectorul 1 al Capitalei, coordonați de profesorul lor de religie, Ionuț Tarău, și-au propus să ne bucure și pe noi cu ceea ce au desenat și au compus în preajma sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, a Nașterii Domnului și a Sfântului Vasile cel Mare.
Zilele celei mai vechi universităţi moderne din România
Deschiderea Zilelor Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ are loc azi în Aula Magna „Mihai Eminescu“. Cu acest prilej vor interpreta un program artistic Corul studenţesc „Theologus“ al Facultăţii de Teologie Ortodoxă şi Corul studenţesc al Facultăţii de Teologie Romano-Catolică. Alături de rectorul Vasile Işan va vorbi academicianul Viorel Barbu, despre „Universitatea din Iaşi - un proiect de succes şi evoluţie în orizont închis“. Va avea loc o ceremonie în cadrul căreia i se va acorda titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi lui Bernard Colasse, profesor doctor la Universitatea Paris Dauphine. Se vor mai acorda titluri de Profesor de Onoare al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi academicianului Alexandru Zub şi profesorului Constantin Crângăru de la Universitatea New York. În săptămânile ce urmează, toate cele 15 facultăţi organizează evenimente pentru a sărbători împlinirea a 149 de ani de la înfiinţarea Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“, prima universitate a României.
Tototodată, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi şi Agenţia Universitară a Francofoniei - Biroul Regional pentru Europa Centrală şi de Est (AUF-BECO) vor inaugura un Punct de Acces la Informaţie (PAI - Point dâAccès à lâInformation), pe care îl implementează la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu“ (BCU). Evenimentul va avea loc la BCU, azi, de la ora 13:45, în prezenţa directoarei AUF -BECO, Liliane Ramarosoa, prorectorului Henri Luchian şi a directorului BCU Alexandru Călinescu. La festivitatea de inaugurare vor mai participa Georges Malamoud, director de programe şi Petko Staynov, responsabil cu proiectele regionale pentru formare în cadrul AUF-BECO. PAI (Point dâAccès à lâInformation) este un proiect prin care cercetătorii, profesorii şi studenţii din Iaşi vor avea acces la cele mai importante reviste şi resurse ştiinţifice francofone. Prin intermediul PAI, AUF oferă posibilitatea de consultare a bazelor de date online, achiziţionarea de documente, organizarea unor stagii de formare în domeniul căutării informaţiei şi publicării electronice şi se adresează studenţilor, cadrelor didactice, cercetătorilor şi bibliotecarilor. Utilizatorii vor avea acces la documentele INIST (Institut de lâInformation scientifique et technique) - Franţa.