Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
5.000 de răspunsuri
În primul rând, trebuie să ne uităm puțin în jur la peisajul media. Jurnalismul românesc al ultimilor ani a decăzut accelerat, fiind victima - și parțial complicele - mai multor fenomene: atracția unei părți din public pentru presa tabloidizată, pentru senzaționalul ieftin, violență, mizerie, bizarerii, scandaluri, bârfe; explozia internetului, a realității virtuale, a rețelelor sociale, a posibilității ca oricine să spună orice despre orice; urmare a celor de mai sus, o parte dintre jurnaliștii de valoare au părăsit domeniul sau au plecat din țară.
Avem totuși azi, în România, o serie de publicații de calitate din zona culturii, a științei, a sportului și a revistelor orientate spre sfaturi utile.
Nici una dintre acestea, însă, nu răspunde nevoii de cunoaștere din zona credinței creștine. Căci nu este suficient să crezi, trebuie și să știi. Cei care merg frecvent la slujbe, care-și cunosc preotul, care participă la activitățile parohiei - activități nu doar religioase, ci și sociale, de caritate, culturale - știu cum merg lucrurile. Dar sunt și destui care, deși cred în Dumnezeu și au încredere în Biserică, nu au o imagine completă asupra felului în care își îndeplinesc misiunile.
Este ceea ce încearcă să facă Ziarul Lumina și semnalele sunt că și reușește. În plus, nu se mulțumește să ofere informații și relatări despre evenimentele religioase, despre activitatea Bisericii Ortodoxe Române, despre biserici și mănăstiri, despre clericii care ostenesc pentru credința noastră milenară, ci are și articole despre cultură, știință, sănătate, educație, economie, finanțe, psihologie, sfaturi practice și societate.
Nu în ultimul rând, Ziarul Lumina a derulat mai multe campanii de presă precum, de pildă, cea privind prevenirea consumului de droguri sau îndemnul la donarea de sânge. Din zona articolelor non-religioase merită amintite, între altele, seria de prezentări de muzee și case memoriale ale personalităților; articolele dedicate Festivalului Internațional „George Enescu”; o serie de materiale legate de împlinirea, în 2019, a 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989; altele despre pandemia de COVID-19, incluzând mărturii ale românilor de peste granițe și relatări despre cum s-a adaptat Biserica restricțiilor; materiale de turism spiritual și cultural; numeroase prezentări de cărți și autori români etc.
Am putea spune, azi, că întrebarea „De ce este nevoie de un ziar al Bisericii Ortodoxe Române?” a primit deja cinci mii de răspunsuri...