Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
Adresări greşite către Maica Domnului
Sunt unii care folosesc formula „Dumnezeu şi Maica Domnului“, sunt alţii care spun: „Mi-a ajutat Maica Domnului“. Fără îndoială că Maica Domnului este mijlocitoare, dar noi nu ştim în ce măsură ajutorul îl primim de la Dumnezeu sau de la Maica Domnului sau, de fapt, îl primim de la Dumnezeu prin mijlocirea Maicii Domnului, aşa încât nu cred că e corect să spună cineva „Mi-a ajutat Maica Domnului“. Eventual poate spune: „Mi-a ajutat Dumnezeu“, „Cred că s-a rugat Maica Domnului pentru mine“ sau „Mi-a ajutat Dumnezeu prin rugăciunile Maicii Domnului“ şi aşa mai departe. Nu e bine să folosim nişte formule care scot în evidenţă pe Maica Domnului mai mult decât o scoate în evidenţă Biserica. Biserica o socoteşte pe Maica Domnului totdeauna mijlocitoare la Dumnezeu, aşa cum a mijlocit pentru cei de la Cana Galileii; când a zis către Domnul Hristos că nu au vin cei de la Cana Galileii, a mijlocit, I-a cerut Mântuitorului să îi ajute în împrejurarea respectivă. Aceasta este, de fapt, lucrarea Maicii Domnului. Aşa credem noi.
Sunt unii credincioşi care spun: „Doamne Maica Domnului“. Nu e corect. De ce? Nicăieri, în toate cărţile de cult ale Bisericii noastre nu veţi găsi niciodată expresia „Doamne Maica Domnului“. Doamne se zice numai lui Dumnezeu, Doamne I se zice Mântuitorului nostru Iisus Hristos ca Fiu al lui Dumnezeu, Doamne I se zice Duhului Sfânt, deci „Doamne, miluieşte“ zicem adresându-ne lui Dumnezeu-Tatăl, „Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine, păcătosul“ Îi zicem lui Dumnezeu-Fiul. Dar „Doamne Maica Domnului“ nu e corect. „Maica Domnului“, „Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi“ şi aşa mai departe, însă nici într-un caz „Doamne Maica Domnului“. I-am auzit pe mulţi, şi femei, şi bărbaţi, care zic aşa, însă nu e corect.