Cuvântul alumnus (m.; pl.: -i), respectiv alumna (f.; pl.: -ae) își are originea în limba latină și însemna „elev”, în sens generic, și „cel hrănit”, în sens literal. La origini, termenul se referea
Almanah bisericesc aniversar al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor
De curând a apărut, în condiții grafice excepționale, noul Almanah bisericesc pentru anul 2024 al Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, dedicat împlinirii, anul acesta, a 15 ani de la întronizarea Preasfințitului Părinte Vincențiu ca Episcop al tinerei eparhii din Bărăgan.
În cele 342 de pagini, publicația periodică cuprinde studii teologice și aspecte pastoral-misionare, cu rolul de a reflecta momentele cele mai importante din viața duhovnicească a Episcopiei Sloboziei și Călărașilor, preocupările pastoral-misionare, culturale și educaționale ale clericilor și credincioșilor, realizările din ultimii 15 ani și perspectiva noilor proiecte dedicate educației noilor generații de creștini.
Almanahul bisericesc se deschide cu un Cuvânt-înainte semnat de Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, care amintește că lucrările realizate pentru zidirea sufletească a credincioșilor reprezintă concretizarea misiunii sale de păstor, realizată prin bună cooperare cu diferite autorități și colaboratori apropiați. „Prezentul Almanah bisericesc nu este un album laudativ, ci unul aniversar, în care se face o trecere în revistă a unora dintre cele mai importante realizări ale ultimilor 15 ani. Este un binecuvântat moment al bilanțului, dar și al promisiunii că nu vom rămâne cufundați în autosuficiență și plafonare. (...) Nevoia de a edifica sau restaura lăcașuri de cult, centre social-culturale sau dorința de a fi sprijin celor aflați în suferință, privați de cele necesare unui trai normal, neîncetata căutare a «oii celei pierdute» (Luca 15, 6), toate acestea ne dau imboldul necesar de a continua și de a cere și de acum încolo neîncetat ajutorul lui Dumnezeu, Care, negreșit, va răspunde celui care Îi cere, caută și Îi bate la ușa milostivirii Sale (Matei 7, 8). Rog pe Preabunul Dumnezeu să ne dăruiască pacea Sa și puterea necesară pentru a duce la bun sfârșit lucrarea ce ne-a fost încredințată”, a reliefat Preasfinția Sa.
Volumul se încheie cu șapte studii teologice și interdisciplinare, redactate de cadre didactice de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, de la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Slobozia, Ialomița, precum și de la alte instituții de învățământ.