Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
Arhidiaconul profesor loan Ivan împlinește 90 de ani
Arhid. prof. Ioan Ivan s-a născut la 7 mai 1915, în localitatea Țigănași, județul lași. A urmat studii de teologie la Seminarul „Sf. Gheorghe“ din Roman (1928-1936), apoi la Facultatea de Teologie din București (1936-1941) și la Seminarul pedagogic universitar din București (1941- 1942). Diacon la Episcopia Romanului (1943) și profesor la Seminarul din Roman (1945-1948), apoi la Școlile de cântăreți din lași (1949-1950) și Suceava (1950-1952), la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț (1952-1975), director al Seminarului de la Neamț (1952-1961 -1971- 1975). Retras la pensie, s-a stabilit într-o casă din vecinătatea Mănăstirii Neamț.
Slujitor cunoscut în Moldova, dar și-dincolo de hotarele ei, părintele loan Ivan este martorul a 60 de ani de istorie a Bisericii de pe aceste meleaguri.
În anii de profesorat, cât și în cei în care a fost director al Seminarului Teologic ce la Mănăstirea Neamț, părintele a rămas o persoană smerită, peste care semeția funcțiilor n-a reușit să-și pună amprenta. Într-o căsuță modestă, plină de cărți și amintiri dincolo de pârâul Magherniței, în vecinătatea Mănăstirii Neamț, Sfinția Sa a lucrat în tăcere și și-a dus viața ca un monah autentic.
A cunoscut Lavra cu mulțimea ei de călugări înaintea exilului ordonat de decretul comunist, a văzut-o lipsită de monahi în anii grei ai regimu lui totalitar și s-a bucurat de vremurile noi de libertate. I-a cunoscut îndeaproape pe toți călugării, și pe cei de frunte, și pe cei mai smeriți, și multora le-a scris o pagină de cronică. Pe unii monahi doritori de a cunoaște mai bine istoria Lavrei și a schiturilor dimprejur i-a învățat și le-a pus la îndemână informații rare, găsite sub colbul manuscriselor sau în tradiția bătrânilor. Din osteneala sa a văzut lumina tiparului o istorie completă a Mănăstirii Neamțului (în colaborare cu pr. Scarlat Porcescu) și multe articole ori studii despre sfinți, despre mănăstiri și despre oamenii de altă dată.
Am avut de multe ori bucuria să slujesc împreună cu Arhidiaconul loan care, de al tfel, mi-a fost „naș“ și îndrumător în tainele diaconiei. La hramul Neamțului, la alte hramuri, la sfințiri de biserici, la mari evenimente bisericești, părintele loan Ivan era remarcat cu vocea sa gravă de bas. Aducea parfumul altor vremi.
Părintele Arhidiacon Profesor loan Ivan a împlinit 90 de ani. La vârsta aceasta patriarhală, Sfinția Sa își începe ziua la Altarul Mănăstirii Neamț. Nu mai poate sluji așa cum o facea altădată. Stă aproape de Sfântul Jertfelnic și se roagă. După otpustul Liturghiei se întoarce agale la casa de lângă pârâul Magherniței, printre cărți și însemnări de demult. Are bucuria datoriei împlinite. Prețuind această lucrare rodnică a părintelui loan Ivan în slujba Bisericii lui Hristos, a Mănăstirii Neamț și a învățământului seminarial, spunem și noi împreună cu Apostolul Pavel: „Bucurați-vă cu cei ce se bucură“. Aniversarea Părintelui Arhid. prof. loan Ivan este pentru noi o bucurie.
La ceas binecuvântat îi aducem omagiu și mulțumire pentru dăruirea sa.