Ne-am obișnuit cu comemorările din fiecare an ale Bisericii noastre ortodoxe, care marchează atât momente istorice, cât și liturgice, dogmatice sau spirituale, încercând să trezească conștiința credincioșilor spre o viață activă și unitară din perspectiva mesajului pe care îl transmite.
Carte de cult dedicată preoților de caritate din Patriarhia Română
La Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a apărut, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Molitfelnicul preoților de caritate. Cartea a văzut lumina tiparului la finalul anului 2024, declarat în Patriarhia Română drept Anul omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor.
Însumând 190 de pagini, Molitfelnicul preoților de caritate se adresează tuturor clericilor care își desfășoară activitatea în instituții medicale și a apărut ca răspuns la inițiativa preoților de spital care au constatat că, în practica pastorală, este nevoie de înnoirea și actualizarea cărților liturgice folosite de aceștia. Cartea de cult are un format accesibil atât din punctul de vedere al dimensiunii, cât și al dimensiunii fontului, pentru a fi ușor de citit chiar și în condiții de luminozitate redusă.
Din punctul de vedere al conținutului, Molitfelnicul preoților de caritate vine în sprijinul clericilor care își desfășoară activitatea la patul bolnavului și cuprinde numeroase rugăciuni și rânduieli grupate atât tematic, cât și cronologic, plecând de la rânduielile legate de nașterea omului și ajungând până la cele legate de sfârșitul pământesc al vieții. Dincolo de acestea, în Molitfelnicul preoților de caritate se mai regăsesc, dispuse într-un mod accesibil și intuitiv, numeroase rugăciuni pentru cei bolnavi, rugăciuni la vreme de primejdii de obște, rugăciuni pentru cei care se luptă cu patimile, precum și rugăciuni de alungare a duhurilor rele.
„Lucrarea pastorală a preotului de caritate presupune în primul rând prezența rugătoare lângă cel aflat în suferință, iar în al doilea rând, pentru a-și desfășura lucrarea sfințitoare, preotul folosește rânduieli și rugăciuni pentru a aduce alinare, nădejde și întărire în credință pentru cel care se află sub diferite forme de suferință. Lucrarea vindecătoare a Mântuitorului nostru Iisus Hristos din timpul vieții pământești este plină de exemple despre cum trebuie să ne comportăm cu cei aflați în suferință. Din Pilda samarineanului milostiv, vedem că îngrijirea bolnavilor presupune prezența iubitoare de aproapele și folosirea materiei ca intermediar în actul taumaturgic”, se arată în nota editorială a cărții de slujbă.
Ca element de noutate, această ediție a Molitfelnicului cuprinde numeroase rânduieli și rugăciuni noi, folosite îndeosebi pentru binecuvântarea unor cabinete și spații medicale moderne: „În ultima perioadă se constată o dinamică în dezvoltarea sistemului de îngrijire a bolnavilor în instituțiile de sănătate publică, iar, în acest nou context socio-medical, Biserica este chemată să răspundă cerințelor și sub aspectul asistenței religioase pe care o oferă în instituțiile de sănătate publică și privată. Medicina a evoluat atât din punctul de vedere al tratamentelor inovative, cât și al modului de organizare a îngrijirii pacienților. Această dezvoltare a creat noi realități în planul îngrijirii bolnavilor. În acest sens, Biserica a actualizat texte liturgice pentru rânduieli și rugăciuni, care să ajute în slujirea sacerdotală a preoților. Ediția de față a Molitfelnicului preoților de caritate se adresează clericilor din instituțiile de sănătate oferindu-le, într-un mod accesibil și bine organizat, textul liturgic folosit în pastorația specifică preotului de caritate. (...) Noutatea acestei ediții constă în faptul că, pentru prima dată, au fost publicate rânduieli și rugăciuni care se regăsesc în cultul altor Biserici Ortodoxe surori: rugăciuni pentru binecuvântarea unei secții de cardiologie, de pediatrie, de neurologie, de psihiatrie, de oftalmologie, de stomatologie, de ORL și nu numai, precum și rânduieli pe care preotul de caritate le poate oficia în afara paraclisului”, explică nota introductivă a acestei cărți de cult.
Molitfelnicul preoților de caritate poate fi achiziționat accesând site-urile cartibisericesti.ro sau colportaj.ro, prin comandă la adresa de email tipografia@patriarhia.ro, sau apelând numărul de telefon 021.335.21.29.