Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
Cele mai frumoase mâini din lume
Uit mereu, dar mereu uit să-i sărut mamei mâinile atunci când începe primăvara. Nu pentru că este vorba de mama vreau eu să-i sărut mâinile, ci pentru că ea are cele mai frumoase mâini din lume. Întotdeauna le-a avut așa. Îndeosebi atunci când umbla sub formă de om viu pe pământ. Din cauza pământului, a țărânei pe care o aducea seara acasă sub unghii, erau mâinile mamei atât de frumoase. Mirosea a câmp verde perna pe care mi-o așeza mama sub cap înainte de culcare. Simțeam apoi cum palmele ei obosite îmi mângâiau fruntea și obrajii. Tocmai când voiam să-mi lipesc buzele de ele, uitam. Ziceam c-o să-mi aduc mâine seară aminte, dar uitam și atunci. Întruna uitam. Și când îmi scotea ghimpii din picioare, și când mă spăla sâmbăta pe cap.
Din crăpăturile din palmele mamei creșteau spice de grâu și pelin. Avea toată săptămâna un miros dulce-amar părul meu!
Cu toate că țineam morțiș să nu uit, venisem chiar cu gândul acesta pe lume, începeam, încă din prima zi de primăvară, să nu mai țin minte.
Poate c-ar fi trebuit să ne ceară la școală să învățăm mâinile mamelor noastre pe de rost, pentru serbarea de sfârșit de an, dar nu s-a întâmplat asta niciodată. Pentru nici o serbare. Nici măcar pentru cea de sfârșit de viață! Atunci aș fi vrut cel mai mult să-mi aduc aminte, dar nu i-am sărutat mamei mâinile nici atunci. Dintre toate, e lipsa de ținere de minte pe care nu pot să mi-o iert nici acum. A venit, iată, o nouă primăvară, și mâinile mamei sunt parcă mai frumoase ca oricând. Știu însă c-o să uit iarăși să le sărut, cu toate că ele îmi fac semn de peste tot. Dar mai cu seamă dinspre iarba înverzită de sub tălpi și dinspre întoarcerea berzelor la cuiburi.