Statutul de „influencer“ sau „director de opinie“ cum se numea pe vremea mea (ce vremuri, dom’ le!) atrage tot mai mulți tineri în vâltoarea lui. Dar este oare aceasta o meserie sau un hobby? Este o
Cincizecimea, Duminica Pogorârii Duhului Sfânt
La 50 de zile de la Paşti sărbătorim Cincizecimea, ziua în care S-a Pogorât Duhul Sfânt peste Sfinţii Apostoli. Această zi de sărbătoare este numită şi Rusalii, iar în popor, Duminica mare.
Această sărbătoare continuă praznicele împărăteşti închinate Domnului nostru Iisus Hristos. Sinaxarul Duminicii a 7-a după Paşti ne spune: „Domnul nostru Iisus Hristos, după ce S-a îmbrăcat în trup şi a adus la îndeplinire toată negrăita iconomie cea pentru noi, S-a întors iarăşi la scaunul Părintesc”.
După 10 zile de la Înălţarea la cer, Fiul a rugat pe Tatăl să trimită pe Duhul Sfânt, care în Duminica Cincizecimii Se pogoară „în chip de limbi de foc, ca să arate că este în legătură cu Cuvântul Cel viu (Fiul lui Dumnezeu); sau pentru că Apostolii trebuiau să înveţe mulţimile şi să le aducă la Hristos şi prin mijlocirea cuvântului. S-a pogorât apoi, în chip de foc, ca să arate, pe de o parte, că Dumnezeu este foc mistuitor, iar pe de altă parte pentru nevoia de curăţire; şi S-a împărţit în limbi pentru a arăta felurimea harurilor” (Sinaxar Lunea Rusaliilor).
Duhul Sfânt Se pogoară la sărbătoarea Cincizecimii pentru că în această zi erau mii de evrei adunaţi la Ierusalim: „S-a petrecut într-o zi de sărbătoare, pentru a fi cât mai mulţi cei adunaţi şi ca prin ei vestea să se răspândească pretutindeni” (Sinaxar Lunea Rusaliilor). Pentru lumea iudaică, Cincizecimea amintea de Legea pe care au primit-o de la Dumnezeu, dar şi de suferinţele pe care le-au îndurat în anii petrecuţi în pustiu înainte de a intra în pământul făgăduinţei.
Pentru noi creştinii, Cincizecimea „ne arată ieşirea din răutatea necredinţei şi intrarea în Biserică” (Sinaxar Duminica Rusaliilor). Ea este ziua când apare în istorie Biserica, pentru că în urma propovăduirii apostolice se naşte prima comunitate creştină din Ierusalim.
La Cincizecime, Duhul Sfânt Se pogoară peste Sfinţii Apostoli şi, prin lucrarea Lui, aceştia constituie Biserica instituită de Mântuitorul nostru Iisus Hristos prin Jertfa Sa de pe Cruce.
Pentru toate acestea, şi noi, în Duminica Cincizecimii, cântăm: „Binecuvântat ești, Hristoase, Dumnezeul nostru, Cela ce preaînțelepți pe pescari ai arătat, trimițându-le lor Duhul Sfânt și printr-înșii lumea ai vânat, Iubitorule de oameni, mărire Ție”.