Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
Corul „Symbol” - 30 de ani de slujire
La Editura BASILICA a Patriarhiei Române a apărut de curând, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, lucrarea „Corul Symbol: 30 de ani de slujire a Muzicii, Bisericii şi a Ţării” a părintelui arhid. Jean Lupu. Cartea, ce se deschide cu un Cuvânt introductiv aparţinând autorului, este împărţită în cinci secţiuni, în cadrul cărora se dezvăluie cititorului, prin diverse articole sau cuvântări festive, principalele etape ale evoluţiei Corului „Symbol” în cei 30 de ani de activitate. Lucrarea se încheie cu un cuvânt al dirijoarei Luminiţa Guţanu-Stoian, ultima parte fiind dedicată anexelor ce cuprind repertoriul ansamblului, precum şi numele membrilor acestuia de-a lungul celor trei decenii.
Prima parte a lucrării, intitulată „Copilăria” (1990-1992), cuprinde Actul de naştere al Corului Symbol, anunţ publicat în Tineretul Liber, în data de 5 septembrie 1990, Hotărârea judecătorească de înfiinţare a corului, pronunţată la data de 30 octombrie 1990, precum şi o serie de articole publicate în intervalul 1990-1992, în diverse ziare şi reviste precum: Glasul Adevărului, Vestitorul Ortodoxiei Româneşti, Românul, Viitorul românesc, Actualitatea muzicală ş.a. Următoarele secţiuni ale cărţii, „Junioratul” (1993-1994), „Adolescenţa” (1995-1999), „Tinereţea” (2000-2004) şi „Maturitatea” (2005-2020), cuprind, de asemenea, articole publicate în diverse ziare şi reviste (Cotidianul Ziarul Lumina al Patriarhiei Române, Ziarul Naţiunea, Actualitatea muzicală ş.a.), din care rezultă bogata activitate a Corului „Symbol”, „devenit emblematic pentru România. Este formaţia care are ca obiective să popularizeze, cu predilecţie, creaţia naţională, laică şi religioasă, să contribuie la înălţarea spirituală a auditoriului şi la retuşarea imaginii despre copiii României (...). Symbol a fost supranumit şi «laborator de educaţie prin muzică». Recunosc că nu s-a greşit făcându-se această afirmaţie, este cu adevărat o şcoală de viaţă”, mărturiseşte dirijoarea Luminiţa Guţanu-Stoian, în Cuvântul de încheiere al cărţii.
Înfiinţat în 18 septembrie 1990, Corul de copii şi tineret „Symbol” al Patriarhiei Române se bucură de o prezenţă neîntreruptă în peisajul cultural din România şi din străinătate. Ansamblul a înregistrat în studiourile Radio România peste 100 de piese corale. Repertoriul corului este variat, cuprinzând creaţii corale româneşti şi universale, lucrări de folclor, muzică bizantină etc. În cei 30 de ani de activitate, Corul „Symbol” al Patriarhiei Române a primit peste 20 de premii naţionale şi internaţionale, deţine o discografie bogată şi a concertat pe scene prestigioase din ţară şi din străinătate. „Într-adevăr, Corul «Symbol» a fost înfiinţat acum 30 de ani, însă el a existat cu mult timp înainte în mintea şi în inima mea (...). Apariţia ansamblului coral a produs emulaţie şi în rândul compozitorilor, care, mai ales în primii zece ani, şi-au pus talentul la lucru, dedicând Corului «Symbol» zeci de creaţii şi chiar compunând special lucrări pentru noi. Este suficient să citiţi repertoriul din finalul cărţii şi veţi vedea câte creaţii româneşti a lansat Corul «Symbol», interpretându-le în primă audiţie absolută (alte zeci de piese dedicate nouă aşteaptă să le vină rândul). Conţinutul bogat de idei şi sentimente al acestor sute şi sute de lucrări laice şi religioase, filtrat prin sute şi sute de suflete de copii şi tineri care s-au perindat prin Corul «Symbol» în cei 30 de ani, a creat caractere de diamant, care s-au multiplicat apoi în familiile şi în anturajele lor”, scrie arhid. Jean Lupu în Cuvântul introductiv al lucrării. Volumul poate fi achiziționat din librăriile şi magazinele de cărţi şi obiecte bisericeşti ale Serviciului colportaj al Arhiepiscopiei Bucureştilor.