Recent, a fost publicat volumul „Fiţi şi voi înşivă sfinţi în toată petrecerea vieţii”, editat de părinţii de la Chilia Românească a Sfântului Ipatie din Sfântul Munte. Cartea descrie înaintarea
Crucea lui Hristos, nădejdea creştinilor
Crucea Domnului nostru Iisus Hristos este lauda și slava Bisericii, pentru că prin ea Mântuitorul ne-a răscumpărat din blestemul păcatului strămoşesc, cu scump sângele Său, jertfindu-Se pentru mântuirea noastră pe lemnul Crucii. De aceea, pentru noi creştinii ortodocşi Crucea este simbolul dragostei nemărginite pentru oameni a lui Dumnezeu arătată prin jertfa supremă. În acest sens părintele Rafail Noica ne spune: „Crucea trebuie să o înțelegem ca dragostea jertfelnică a lui Dumnezeu”.
Hristos a suferit chinuri şi moarte pe Cruce pentru izbăvirea noastră din neascultarea protopărinţilor Adam şi Eva, după cum subliniază şi imnografia bisericească: „Fiecare mădular al Sfântului Tău trup a răbdat ocară pentru noi: capul a răbdat spini, faţa, scuipări; obrazul, loviri cu palme; gura, gustarea oţetului celui amestecat cu fiere; urechile, hulele cele păgâneşti; spatele, biciuiri şi mâna, trestie; întinsorile a tot trupul pe cruce, şi cuie, încheieturile şi coasta, suliţa. Cel ce ai pătimit pentru noi, şi ne-ai mântuit pe noi de patimi...”
Prin Cruce Mântuitorul a nimicit moartea și stricăciunea și a înlăturat osânda oamenilor, după cum subliniază părintele Iosif Vatopedinul, teologhisind că „temelia și centrul tuturor lucrărilor dumnezeiesc-omenești este Crucea”.
Pentru toate acestea noi cinstim Sfânta Cruce ca Altarul de Jertfă al Domnului nostru Iisus Hristos pentru mântuirea noastră. Mai ales că Hristos, din timpul activităţii Sale mesianice, ne cheamă să-L urmăm pe drumul Crucii, lepădându-ne de egoismul sinelui nostru: „Oricine voieşte să vină după Mine, să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34).
Comentând acest text biblic, Mitropolitul grec Varnavas de Neapolis și Stavroupolis scrie că „drumul Crucii și al jertfei este acela care îl călăuzește pe om la Rai și la mântuire. A-L urma pe Hristos înseamnă să-I urmezi Crucea, să te răstignești împreună cu El. Să te lepezi de tine, de voia ta și de dorințele tale și să iei parte la martiriul pe care ți-l arată Acela” (pemptousia.ro).
Creştinul trebuie să urmeze lui Hristos luându-şi crucea şi mărturisind prin faptele credinţei că Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, S-a răstignit de bunăvoie pe Cruce pentru noi şi a înviat zdrobind cu moartea Lui moartea noastră şi dăruindu-ne viaţă veşnică.