Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Cutia cu scrisori
Eugenia Popa, Târgu Mureş
Vă felicităm pentru descoperirea pasiunii de a scrie poezie şi literatură la vârsta psalmistului. Reproducem partea de final a poeziei „Domnului Iisus Hristos“, în armonie cu tematica Săptămânii Sfintelor Pătimiri:
Prin Patimile Tale, Doamne,
Ai dat lumii speranţa
Că se poate mântui.
Ai refăcut legătura ruptă prin păcate
Între oameni şi Dumnezeu Tatăl,
Ai sfărâmat uşile iadului
Şi ai deschis uşile Raiului
Pentru cei ce se leapădă de păcat
Şi-Ţi urmează învăţăturile.
Mă plec în faţa Patimilor Tale
Mă închin Crucii Tale
Te măresc şi Te slăvesc
În veci. Amin.
Elena Iliescu, Bucureşti
Vă mulţumim pentru cuvintele despre menirea presei creştine, în general, şi a ziarului nostru, în mod special. Într-adevăr, când vorbim astăzi despre frică, oamenii resimt un disconfort. Dar cuvintele Sfintei Scripturi ne îndeamnă să înţelegem teama izvorâtă din iubire, care este „începutul înţelepciunii” (Pilde 1, 7). Sau versetele din Psalmi citate de dumneavoastră: „Veniţi, fiilor, ascultaţi-mă pe mine, frica Domnului vă voi învăţa pe voi; Cine este omul cel ce voieşte viaţa, care iubeşte să vadă zile bune? Opreşte-ţi limba de la rău şi buzele tale să nu grăiască vicleşug. Fereşte-te de rău şi fă bine, caută pacea şi o urmează pe ea. Ochii Domnului spre cei drepţi şi urechile Lui spre rugăciunile lor“ (Psalm 33, 11-14). Puterea creştinilor vine din răbdare, iertare şi înţelepciune. Aşa cum spuneţi, „bisericile şi catedralele sunt spitale pentru suflet, dar ele nu doar tratează, ci previn îmbolnăvirea sufletului şi, drept urmare, previn şi îmbolnăvirea trupului“.
Liuba Zugravu, Bucureşti
Ne-a bucurat scrisoarea dumneavoastră prin care mulţumiţi pentru hrana sufletească pe care o transmite cititorilor ziarul nostru. Vom căuta să publicăm în acest an cât mai multe ştiri şi articole despre românii din diasporă. Din „Chemarea” versificată pe care ne-aţi trimis-o, reproducem aici doar partea finală:
Pentru toţi acum şi-atunci
Dumnezeu ne-a dat porunci
Că în orice loc trudeşti
Poruncile să le păzeşti.
Fericire poţi avea
Numai în căsuţa ta
Sănătate şi credinţă
Sunt de mare trebuinţă.
Ion Sterpu, Bucureşti
Un vechi prieten al ziarului nostru ne scrie despre frumuseţea ţinutului dobrogean şi despre străbunicul său, Tănase Sterpu, primul primar de la Niculiţel-Tulcea, după alipirea Dobrogei la Patria-Mamă. Ne trimite apoi un eseu interesant despre Obeliscul din Piazza de Castelliana din Madrid, monument inaugurat în 2009. Opera arhitectului Santiago Calatrava, cu o înălţime de 92 de metri, din capitala Spaniei, este pusă în legătură cu vestita „Coloană fără sfârşit” de la Târgu Jiu, ridicată în perioada interbelică de Constantin Brâncuşi, cel mai mare sculptor al secolului XX.
Ionel Cricoveanu, Bucureşti
Am transmis aprecierile dumneavoastră doamnei Alina Rotaru, realizatoarea rubricii de psihologie din ziarul nostru. Pentru sprijin în problemele medicale pe care ni le-aţi adus la cunoştinţă în scrisoare, vă recomandăm să luaţi legătura cu Sectorul social-filantropic al Arhiepiscopiei Bucureştilor, după o consultare cu părintele paroh.
Ionel Dobrea, Pinerolo (Italia)
O scrisoare plină de emoţie şi realism, în care dorul de casă se împleteşte cu bucuriile familiilor de români harnici şi ataşaţi de tradiţiile străbune, chiar şi atunci când sunt departe de casă. O mărturie despre rolul benefic al comunităţilor parohiale ortodoxe şi al păstorilor duhovniceşti din Italia: „Atunci când suntem supăraţi, când avem probleme cu serviciul, financiare, familiale, suntem convinşi că cei ce ne ajută sunt preoţii ortodocşi români, părinţi, prieteni şi sfătuitori de nădejde. Noi mulţumim Patriarhiei Române pentru că ne-a trimis preoţi buni“. Şi noi apreciem activitatea părintelui Ciprian Ghizilă de la Parohia „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” din Pinerolo, Protopopiatul Piemonte II. Am scris în „Ziarul Lumina” despre realizările Sfinţiei Sale şi vom mai scrie, întrucât bucuria faptelor bune trebuie răspândită cât mai mult.
Sănătate şi ajutor de la Domnul dorim şi noi tuturor cititorilor noştri, iar lumina Sfintelor Paşti să vă aducă în case şi în inimi bucuria şi pacea credinţei lucrătoare prin fapte bune!