Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
Cuvinte de învățătură care bat la poarta inimii
Orice carte de omilii este un dar al predicatorului afierosit Domnului, pe orice treaptă de slujire s‑ar afla în ierarhia bisericească.
Când i‑a trimis pe ucenici, după slăvita Sa Înviere, Mântuitorul le‑a poruncit să propovăduiască Evanghelia la toată făptura, până la marginile pământului, și să vestească cuvintele veșniciei, făgăduindu‑le că va fi împreună cu ei până la sfârșitul veacurilor.
Dorința de a face cunoscut Cuvântul lui Dumnezeu, Cel viu și lucrător, care să rodească bogat în sufletele oamenilor, constituie mare bucurie pentru un slujitor al Bisericii, mai ales atunci când observă că, după un sfat duhovnicesc, spovedanie sau predică, viața cuiva se schimbă în bine.
Preasfințitul Petroniu Florea, Episcopul Sălajului, ne‑a dăruit o carte de predici intitulată Omilii la duminici, în trei volume. Nu este singura de acest fel pe care osârduitorul arhiereu o oferă iubitorilor de cuvinte pline de lumină.
După cum însuși mărturisește, în anul 2004 a publicat o carte de predici duminicale, intitulată Cuvintele Domnului, apărută la Editura Episcop Nicolae Popovici a Episcopiei Oradiei, Bihorului și Sălajului. Aceste cuvântări cu un pronunțat caracter exegetic analizează fiecare verset în parte.
Au urmat și alte publicări ale predicilor Preasfințitului Petroniu în diferite momente ale slujirii arhierești, fie la Oradea, Sălaj sau în alte locuri. Unele dintre ele au fost așezate în pagină și publicate, în mod deosebit amintind cuvintele de învățătură la sfinții români, inspirate din numeroase tradiții aghiografice și locale, descoperite în diferite zone ale țării sau consemnate de diverși autori.
La un moment dat, parcurgând o predică la pomenirea unui sfânt român, rod al ostenelilor Preasfințitului Petroniu Florea, am avut convingerea că a epuizat toate izvoarele care i‑au stat la îndemână pentru întocmirea respectivului text, deși niciodată nu putem sfârși înțelesurile unui subiect, chiar dacă apelăm la experiența marilor predicatori de altădată, sau a celor contemporani.
Lucrarea Omilii la duminici, în trei volume, constituie un izvor folositor pentru slujitorii Bisericii, studenții teologi, elevii seminariști și, în general, pentru cei ce iubesc Biserica.
În cele trei volume sunt reunite peste 1.330 de pagini (470 de pagini - volumul I, 430 de pagini - volumul II, 422 de pagini - volumul III).
Vlădica Petroniu este mânuitor iscusit al condeiului. Preocupat de textele pe care le‑a pregătit pentru publicare, atent cercetător și cunoscător al artei narative, folosește o bogată bibliografie, atât românească, cât și din diferite limbi de circulație la care a avut acces, în special greacă, franceză și engleză.
Sunt citați numeroși iubitori ai omileticii, care, în decursul timpului, au publicat pe această temă - ierarhi, profesori de teologie, monahi, scriitori și iubitori ai cuvintelor de învățătură.
Unele dintre lucrările consultate de Preasfinția Sa, în momentele când alcătuia predicile, sunt mai puțin cunoscute publicului larg. Altele sunt scrieri cu aceeași temă, publicate recent în Biserica Ortodoxă Română.
Bibliografia folosită de ierarhul autor, bogată și diversă, arată o deosebită preocupare și atentă radiografie asupra subiectelor.
Un predicator obișnuit ar fi bine să consulte cel puțin trei modele de predici pentru a observa anumite nuanțe ca, ulterior, să le sintetizeze, ori să tragă propriile concluzii pe marginea unei omilii duminicale.
Autorul unei predici trebuie să aibă la îndemână mai multe modele. La final va găsi, după a sa înțelepciune, un drum care va fi deschis și pentru cei care, mai târziu, le vor lectura.
Lucrarea Preasfințitului Petroniu ne oferă o deosebită oportunitate de a descoperi idei și sensuri profunde, de a pătrunde în cuvintele Sfintei Evanghelii și ale Părinților Bisericii, pentru a înțelege lucrările cu adevărat importante și a învăța din experiența altora, la care ne invită printr‑o diversă și bogată bibliografie.
Câteva dintre noutățile prezentei editări ar putea consta în bogăția și frumusețea predicilor elaborate, în cele mai multe duminici întâlnim două, chiar și trei variante ale aceluiași subiect, ceea ce înseamnă că slujitorul care va apela la acest izvor va avea de învățat și din diversitatea oferită de autor.
Purtând bucuria lecturării Omiliilor la duminici, oferite de Preasfințitul Petroniu, apreciez lucrarea laborioasă, chiar dacă o carte de acest fel poate fi mereu îmbogățită.
Personal, consider că o antologie de predici, chiar și atunci când nu este definitivă, constituie un dar prețios închinat Domnului Hristos și Bisericii Lui.
Acest dar se oferă și celor cu puțină experiență, iar în cazul unui episcop se adresează mai cu seamă preoților pe care‑i îndrumă și care au îndatorirea să păstreze mereu comuniunea cu ierarhul lor, străduindu‑se să urmeze modelul Marelui Arhiereu și sfinților bineplăcuți lui Dumnezeu.
Orice slujitor al Bisericii este îndemnat să învețe de la alții.
Atunci când considerăm că ne‑am dedicat studiului, trebuie să recunoaștem, dacă avem o minimă doză de realism, că va trebui să învățăm mereu!
Omiliile la duminici în cele trei volume, scrise de Preasfințitul Părinte Petroniu Florea, constituie o carte de învățătură care ni se adresează pentru a reîmprospăta cuvintele mereu veșnice și lucrătoare ale Bisericii dreptmăritoare, corabie mântuitoare și drum către Dumnezeu.