Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
Cuvioasa Parascheva, grabnic ajutătoare
În fiecare an la 14 octombrie o sărbătorim pe Sfânta Cuvioasă Parascheva numită de la Iaşi, pentru că din anul 1641 sfintele ei moaşte se află în acest istoric oraş, capitala de odinioară a Moldovei. Este cinstită în spaţiul sud-est european pentru că sfintele ei moaşte au fost, înainte de a ajunge la Iaşi, la Constantinopol, Belgrad şi Târnovo. Popoarele din această parte a Europei sunt unite spiritual de evlavia pe care o au faţă de Sfânta Parascheva.
În Acatist este numită „luminătoarea Moldovei”, iar Sinaxarul zilei din Minei precizează că „prezenţa la Iaşi a Sfintei Cuvioase Parascheva, prin sfintele sale moaşte, s-a dovedit o mare binecuvântare pentru poporul român binecredincios”. Tot din acest text aghiografic aflăm că nu putem să nu vedem mulţimea de fapte minunate din viaţa Moldovei ce s-au petrecut în ultimele patru veacuri, dintre care multe pot fi socotite tot atâtea dovezi ale ocrotirii de care s-au bucurat creştinii ortodoşi din partea lui Dumnezeu, săvârşite prin Cuvioasa. Ea nu a încetat să săvârşească minuni în toate perioadele istorice pentru cei ce o cinstesc cu dragoste.
Mii de pelerini vin la Iaşi pentru a o cinsti pe Cuvioasa „grabnic ajutătoare”, care este „mijlocitoarea tuturor creștinilor către Domnul” şi „mult folositoare” celor ce-i cer ajutorul. Ei vin an de an la sărbătoarea ei de la jumătatea lunii octombrie pentru a mulţumi lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care le-a revărsat în viaţa lor prin mijlocirea Sfintei Parascheva.
Aceşti creştini vin să o cinstească pentru că ea este „folositoare celor ce sunt în nevoi” şi „izbăvitoarea tuturor celor ce o cheamă spre ajutor”. De aceea, o prăznuim cu atâta bucurie şi recunoştinţă, rugându-ne Bunului Dumnezeu ca pentru „rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva” să ne dăruiască „sănătate și viață ferită de toată răutatea”.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel mărturiseşte că „Sfânta Cuvioasă Parascheva este mult folositoare pentru toţi creştinii, dar mai ales pentru toţi cei care au evlavie deosebită faţă de ea”. De aceea şi noi astăzi o cinstim prin cântări duhovniceşti pe cea care este „lauda pustnicilor, podoaba fecioarelor”, „mângăietoarea celor întristaţi, cercetătoarea celor bolnavi şi ajutătoarea celor din nevoi”, adică pe „cea grabnic ascultătoare, pe Parascheva cea de Dumnezeu înţelepţită, care izvorăşte tuturor tămăduiri”.