Ne-am obișnuit cu comemorările din fiecare an ale Bisericii noastre ortodoxe, care marchează atât momente istorice, cât și liturgice, dogmatice sau spirituale, încercând să trezească conștiința credincioșilor spre o viață activă și unitară din perspectiva mesajului pe care îl transmite.
Despre subiectele și locurile neinteresante
Atât jurnalistul, cât și scriitorul au o firească preocupare pentru alegerea subiectelor despre care să scrie.
Pentru jurnalist, teoretic, e mai simplu. În primul rând, de multe ori nu este alegerea lui, ci primește drept sarcină tratarea unui anumit subiect. În anumite limite, e normal să se întâmple așa, pentru că orice publicație, post de radio sau TV au un specific, o agendă și un stil. Într-un cotidian sportiv, de pildă, e de la sine înțeles că trebuie să scrie cineva despre rezultatele din Superliga de fotbal și alte evenimente din jurul acesteia (transferuri, declarații, diverse evoluții), ca și despre alte sporturi, cu cât mai multe, cu atât mai bine pentru publicul-țintă.
În al doilea rând, în și mai multe cazuri - mai ales în politică internă și externă, social, economie, afaceri - subiectele se impun de la sine. Se petrec lucruri care captează atenția opiniei publice și interesează pe mai toată lumea prin efectele directe și indirecte asupra fiecăruia dintre noi. Alegerile, bugetul, creșterile de prețuri, problemele din sistemul de sănătate și din cel de educație sunt subiecte despre care e musai să scrii.
Un jurnalist adevărat, pasionat de profesia lui și capabil să abordeze competent orice temă din domeniul lui de specialitate, are permanent ochii și urechile deschise pentru tot ceea ce e interesant, caută, întreabă, e atent la tot.
Pentru scriitor e și mai simplu, și mai complicat. Mai complicat pentru că trăiește tot timpul cu teama că subiectul despre care va scrie s-ar putea să fie insuficient de interesant pentru virtualii lui cititori. Mai simplu pentru că are libertatea să scrie despre absolut orice, inclusiv, de pildă, subiecte SF, romane istorice sau aventura unui grup de naufragiați pe o insulă.
Dar, la urma urmei, ce înseamnă neinteresant, cam care ar fi lucrurile și locurile despre care nu merită să te obosești să scrii, că oricum n-are ce să iasă?
Răspunsul este tranșant: Nici unul! Nu există subiect, nici loc neinteresant. Geo Bogza, părintele fondator al reportajului literar, a făcut o capodoperă din „175 de minute la Mizil”, aproape trei ore în care nu se-ntâmplă nimic! În plus, a scris două proze scurte intitulate „O femeie mănâncă un măr”, respectiv „Omul obișnuit merge la serviciu”. Ce poate fi mai banal și mai neinteresant decât asta!? Dar textele lui sunt profund încărcate de semnificații.
De partea cealaltă, ca jurnalist de 33 de ani în presă, țin să depun mărturie că nici unul dintre sutele de locuri prin care m-a purtat această minunată profesie nu m-a dezamăgit, nu m-a plictisit și nu m-a pus în situația să mă-ntreb speriat: „Și eu acum despre ce scriu?!”
Din contră, în fiecare dintre aceste locuri am descoperit lucruri foarte interesante, pe care m-am bucurat să le descriu și să le povestesc - și mă grăbesc să precizez că descoperirile nu au fost meritul meu, ci chiar al locurilor și oamenilor pe care i-am întâlnit acolo și cu care am stat de vorbă.
Să dau acum câteva exemple ar fi nedrept și în contradicție cu ceea ce încerc să spun. În loc de asta, răspunsul meu la întrebarea „Unde te-ai simțit cel mai privilegiat că ai ajuns?” este, fără ezitare: „Peste tot!”
Lucru valabil de altfel și ca simplu călător.