Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
Diaconia mediatică, filantropie comunicațională a Bisericii
Cu fiecare sărbătoare a Ocrotitorului Bucureștilor, Centrul de Presă BASILICA al Patriarhiei Române își mai adaugă un an de lucrare cultural-misionară. Instituția media cu cinci componente, fondată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la 27 octombrie 2007, unică în întreaga lume ortodoxă, funcționează în prezent conform articolului 169 din Statutul pentru organizarea și funcționarea Bisericii Ortodoxe Române.
Prin dezvoltare continuă, în plan editorial și tehnic, toate cele cinci componente ale sectorului comunicațional își exercită responsabilitatea de a transmite fluxuri informaționale oneste și ziditoare, în interiorul organismului eclesial și prin prezența mărturisitoare în spațiul public, intern și internațional.
În aceste trei zile de sărbătoare (25-27 octombrie 2020), bucuria și speranța rugăciunii de la Sfânta Liturghie, de la slujbele de priveghere sub ocrotirea sfinților ocrotitori ai Catedralei Patriarhale, au ajuns până departe, prin radio-televiziune și mediile noastre de comunicare digitală. În unitatea de credință, cu mângâierea frumuseților muzicale și iconice ale Ortodoxiei, pașii pelerinilor s-au auzit și în locurile unde oamenii se află în carantină sau în izolare, în spitale și în casele celor care trăiesc durerea despărțirii de cei care au plecat pe calea veșniciei.
Radio TRINITAS, TRINITAS TV și Publicațiile LUMINA împreună cu Agenția de știri BASILICA și Biroul de Presă și-au dovedit și în condițiile dificile din acest an vocația de vectori ai comunicării credibile și echilibrate, într-o lume amenințată de frică, depresie și deznădejde. Recomandările pastorale ale conducerii Bisericii și deciziile autorităților civile din timpul stării de urgență sau de alertă au fost transmise cu celeritate și discernământ. Implicarea practică a eparhiilor, parohiilor și mănăstirilor în activități caritative și medicale, în țară și în diasporă, a fost mediatizată pentru a fi evidențiat binele de știut și pentru a inspira solidaritate și omenie în vreme de încercare.
Tematica anului omagial, orientată către susținerea familiei, și cea a anului comemorativ, dedicată marilor filantropi creștini ortodocşi, au fost puse în legătură directă cu problemele de strictă actualitate socială. Diaconia mediatică a Centrului de Presă BASILICA, în armonie cu a celorlalte mijloace de comunicare ale unităților bisericești din Patriarhia Română, confirmă adaptarea Bisericii la pastorația digitală în împrejurări speciale, dar deschide și reflecția asupra insuficienței tehnologiilor în comuniunea spirituală și asupra exigențelor utilizării spațiului virtual în promovarea realităților duhovnicești.
Al paisprezecelea hram al Catedralei Patriarhale la care participă Centrul de Presă BASILICA va rămâne în fonotecile, videotecile, fototecile şi arhivele digitale drept mărturie a modului în care Biserica a răspuns prin credință, nădejde și iubire la provocările pandemiei din anul Domnului 2020.