Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
Fidelitate şi profesionalism la „Ziarul Lumina”
În general, CV-urile jurnaliştilor arată o dinamică specifică timpurilor moderne, cu o mare mobilitate profesională. Curajoşi şi dornici de noi provocări, se mută frecvent de la o publicaţie la alta, virează din presa scrisă spre radio şi televiziune, iar celor din audiovizual li se deschid adesea oportunităţi de afirmare şi în alte domenii. Fenomenul nu este specific doar presei laice, poate fi observat şi în media bisericească.
În caseta redacţională a primului număr al Luminii (7 februarie 2005) regăsim numele a patru jurnaliste care activează şi în prezent în echipa editorială a ziarului: Cristina Leca-Zamfirescu, Otilia Bălinişteanu-Bocioagă, Oana Şandru-Nistor, Oana Rusu.
Cristina Zamfirescu a fost primul redactor-şef la „Actualitatea socială”, a asigurat întotdeauna viziunea unitară asupra ştirilor, documentarelor şi comentariilor din domeniile social, legislativ, economic şi cultural. În prezent este senior editor şi are în responsabilitate directă pagina 16 a ziarului. Colaborează şi la celelalte pagini cu conţinut social-cultural.
Cunoscută şi apreciată de colegii de breaslă pentru interviurile şi reportajele publicate în Ziarul Lumina, Otilia Bălinişteanu îşi organizează activitatea în proiecte de durată, menite să combine articolele de ziar cu apariţii editoriale. A bătut drumurile Moldovei de la un capăt la altul şi a scris reportaje despre civilizaţia de lemn a patrimoniului bisericesc. A publicat apoi la Editura TRINITAS un volum remarcabil, de aproape 1.000 de pagini: „Moldova bisericilor de lemn”, în anul 2017. În colecţia „Media Christiana” - Seria LUMINA a publicat „Taifasuri cu tâlc” şi „Florin Zamfirescu, făcătorul de ziare“. Are în pregătire şi alte proiecte editoriale, are talent pedagogic şi împărtăşeşte tinerilor învăţăcei întru ale jurnalismului din tainele meseriei.
Oana Nistor realizează săptămânal pagini de educaţie, cultură şi sănătate. Reportajele şi interviurile pe care le publică au o sensibilitate aparte. Găseşte mereu subiecte interesante, pune în lumină oameni cu calităţi deosebite, cărora ştie să le vadă frumuseţea sufletească. Când scrie despre teme de actualitate, caută oameni competenţi, specialişti în domeniul lor şi buni comunicatori pentru a răspunde într-un limbaj accesibil nouă, tuturor, la întrebările şi provocările timpurilor actuale.
Oana Rusu a fost cea mai curajoasă. A plecat de la Iaşi ca să lucreze la Sibiu şi la Cluj- Napoca, pentru Ediţia de Transilvania. A prins rădăcini în Ardeal, cunoaşte specificul local şi activităţile bisericeşti de acolo şi scrie mereu articole binevenite. Chiar graiul şi l-a mlădiat după muzicalitatea regiunii, şi-a întemeiat o familie jurnalistică şi reprezintă pentru ziar un om de bază în teritoriu. În cursul anului trecut a scris frumoase reportaje despre bisericile de lemn din Maramureş, aflate deja în lista patrimoniului mondial UNESCO.
Dacă adunăm articolele scrise de cele patru colege în cele 5.000 de ediţii ale Ziarului Lumina, numărul acestora depăşeşte 10.000. Le mulţumim, le adresăm felicitări şi le dorim să fie „purtătoare de lumină” mulţi ani, cu sănătate şi bucuria muncii împlinite!