Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
File de istoriografie bisericească din corespondența Patriarhului Nicodim Munteanu
Curând se vor împlini 68 de ani de la trecerea la Domnul a Patriarhului Nicodim Munteanu, așezat întru așteptarea învierii celei de obște în Catedrala Patriarhală. Cel de al doilea Întâistătător al Bisericii noastre a avut o bogată activitate pastoral‑misionară și culturală. A îmbogățit tărâmul teologic, fiind unul dintre traducătorii Bibliei românești (ediția 1936) și autorul multor lucrări teologice, de zidire sufletească, cuvântări și pastorale. A tradus și a prelucrat din limba rusă peste o sută de lucrări teologice, cărți de predici sau broșuri. De asemenea, din lucrarea sa pastorală ne‑a rămas un bogat tezaur epistolar ce cuprinde gânduri primite de la ierarhi, monahi și mireni cu prilejul marilor sărbători bisericești sau al momentelor festive, precum cele de la expeditorii rândurilor de mai jos. Redăm aceste slove pline de poveţe şi rânduieli eclesiale, cu bucuria folosului pentru cei iubitori de istoriografie bisericească și viață duhovnicească.
Înaltpreasfinţite,
Din liniştea şi singurătatea Mânăstirii Agapia, Vă urez abia a treia zi după Scripturi, când mi se prezintă ocazia, cele mai sincere şi devotate felicitări de anii şase de păstorie a întregii Biserici Române în calitate de Patriarh. Dumnezeu să Vă ţină sănătos încă mulţi ani în fruntea sfintei noastre Biserici!
† Irineu Mitropolitul
Moldovei
6 iulie 1945
Înaltpreasfinţite Stăpâne,
Soborul Sfintei Monastiri Secu, deşi greu încercat, dar cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi cu rugăciunile Înaltpreasfinţiei Voastre, am ajuns cu bine şi sănătoşi cu toţii marele praznic şi măreaţa zi a Învierii Domnului.
Cu acest prilej măreţ şi plin de bucurie, întreg soborul acestei Monastiri îşi îndreaptă gândul şi inima către iubitul nostru Părinte care desigur aţi vegheat şi V‑aţi rugat Bunului Dumnezeu pentru izbăvirea noastră şi de aceea Vă rugăm să primiţi cele mai sincere şi călduroase felicitări şi urări de bine cu sănătate multă şi ani fericiţi de Sfintele Sărbători ale Învieri Domnului nostru Iisus Hristos.
Hristos a Înviat!
Egumen
Protos. Visarion
Înaltpreasfinţiei Sale
Înaltpreasfinţitului Mitropolit Nicodim Patriarhul României
Wladimir Maurocordato roagă pe Înaltpreasfinţia Sa Patriarhul Nicodim al României şi Efor al Aşezămintelor Brâncoveneşti să binevoiască a primi urările Sale cele mai calde şi devotate ale Sărbătorii fericite şi de bună sănătate.
Hristos a înviat!
6 mai 1945
Înaltpreasfinţite,
Rog pe Înaltpreasfinţia Voastră să primească cu prilejul Sfintelor Sărbători de Crăciun şi Anul nou, din partea mea şi a familiei mele, cele mai călduroase urări ale noastre de sănătate şi de viaţă lungă şi fericită.
Rog pe Înaltpreasfinţia Voastră să primească încredinţarea respectuaselor mele sentimente de fiu credincios al Sfintei noastre Biserici Ortodoxe.
Basarab Brâncoveanu
Bucureşti,
25 decembrie 1944
Măria Voastră,
Mulţămind din inimă pentru bunele urări ce ne faceţi la rândul nostru vă urăm de Sfintele Sărbători ale Naşterii Domnului şi Anul Nou 1945, cea mai deplină mulţămire sufletească întru mulţi ani cu sănătate şi cu tot darul de bine dela Dumnezeu pentru Măria Voastră şi onorata familie ce vă înconjoară, primind şi arhiereştile noastre binecuvântări.
‑Epitropia Aşezămintelor Brâncoveneşti
Duminică, 6 mai 1945
Înaltpreasfinţite,
În numele Epitropiei Aşezămintelor Brâncoveneşti, ca şi din partea mea şi a familiei mele, ţin să exprim Înaltpreasfinţiei Voastre urările noastre cele mai vii şi sincere de Sfintele Sărbători de Paşti, urând Înaltpreasfinţiei Voastre sănătate deplină şi viaţă lungă pentru prosperitatea şi strălucirea Sfintei noastre Biserici Ortodoxe.
Să dea Dumnezeu ca datorită preţiosului concurs al Înaltpreasfinţiei Voastre străduinţele noastre spre a găsi soluţiuni care să împace interesele Statului cu respectarea drepturilor Aşezămintelor Brâncoveneşti să se împlinească și această nobilă Instituţiune să‑şi poată aduce cele mai largi contribuţii la opera de asistenţă publică în favoarea celor oropsiţi şi suferinzi, fără totuşi ca drepturile sale stipulate prin actul de fundaţiune să fie călcate.
Sunt convins că Cel Atotputernic va binecuvânta strădaniile noastre.
Rog pe Înaltpreasfinţia Voastră să primească încredinţarea sentimentelor mele cele mai respectuoase de fiu credincios al Sfintei noastre Biserici Ortodoxe.
Hristos a înviat!
Basarab Brâncoveanu
Înaltpreasfinţite Stăpâne,
Hristos a înviat!
Cu salutarea creştinească „Hristos a înviat” salutându‑Vă rog să primiţi cele mai respectuoase felicitări de sănătate întru mulţi ani, cu prilejul acestui mare eveniment creştinesc.
Să trăiţi pentru folosul Sfintei Noastre Biserici.
† Arhiereul Ilarion
Băcăuanul
24 aprilie 1943
România