Ne-am obișnuit cu comemorările din fiecare an ale Bisericii noastre ortodoxe, care marchează atât momente istorice, cât și liturgice, dogmatice sau spirituale, încercând să trezească conștiința credincioșilor spre o viață activă și unitară din perspectiva mesajului pe care îl transmite.
Imprimeria Pharos: Lumina tiparului - lumina sufletului
Ca orice început, și acesta al tiparului Ziarului Lumina la Imprimeria Pharos a cunoscut încercările și greutățile lui, dar în timp s-a dovedit a fi de un real folos.
Pornită din gândul și inițiativa Preafericitului Părinte Daniel de a aduce la lumina tiparului misiunea Bisericii Ortodoxe Române, în toată țara, dar și în diaspora ortodoxă, în anul 2008, prin achiziționarea de către Tipografia Institutului Biblic a două hale industriale în localitatea Popești-Leordeni (str. Pavel Ceamur nr. 3, Ilfov), s-au început lucrările de montare și punere pe poziție a unei mașini de tipar rotativă (Plamag Cromoman) cu opt grupuri, obținută ca donație de către Patriarhul României.
Lucrările de amenajare a halei centrale și dotarea acesteia cu toate cele necesare în vederea desfășurării în condiții optime a activităților tipografice , inclusiv instalarea mașinii rotative, precum și echiparea cu toată aparatura auxiliară necesară procesului tehnologic de tipar (CTP, compresoare, bandă transportoare, mașină de legat etc.), s-au încheiat la începutul lunii martie 2011.
La 18 martie 2011, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu membrii Sfântului Sinod, a sfințit Imprimeria Pharos, iar în data de 1 iunie 2011 s-au tipărit pentru prima dată aici cotidianul Ziarul Lumina și săptămânalul Lumina de Duminică (ediția națională și ediția pentru Oltenia).
Dintru început mărturisim că toată această activitate tipografică depusă a fost realizată printr-o permanentă colaborare cu reprezentanții conducerii Ziarului Lumina, care seară de seară transmit paginile ziarului în format PDF pentru a fi imprimate pe plăcile termice, apoi introduse în tipar. Permanenta comunicare, spiritul de colegialitate și implicarea la orice oră din zi și din noapte în desfășurarea neîntreruptă a tiparului au condus la depășirea momentelor dificile (defecțiuni ale rotativei, ale CP-ului, întreruperi de electricitate, probleme tehnice...) apărute în cei 14 ani de existență neîntreruptă a tiparului Ziarului Lumina la Imprimeria Pharos. De neuitat este momentul pandemiei, când a existat riscul întreruperii apariției Ziarului Lumina, cauzată de lipsa de aprovizionare cu hârtie în România. Printr-un efort diplomatic susținut a fost evitată întreruperea aparițiilor tipărite prin identificarea soluțiilor necesare pentru a continua tiparul.
Pentru sporirea calității și a clarității tiparului Ziarului Lumina s-a realizat începând cu anul 2015 tipărirea întregului tiraj (ediția națională și ediția de Oltenia) la policromie totală (4+4), iar din data de 30 septembrie 2019, în urma aprobării și a comunicării primite de la redacția ziarului s-a început tipărirea cotidianului în 16 pagini full color, ediție unitară. Efortul acesta al tiparului la 16 pagini full-color a fost deosebit, deoarece rotativa nu a fost prevăzută din fabrică să tipărească astfel și au fost necesare lucrări de modificare a puterii de transmisie a motorului principal pentru a putea pune în mișcare toate cele opt grupuri simultan. După mai multe intervenții și studii realizate împreună cu specialiști din țară și din străinătate s-a reușit această performanță, ziarul putând fi tipărit în continuare la Imprimeria Pharos.
Timpul, controlul cheltuielilor prin renegocierea permanentă a contractelor cu furnizorii, reducerea costurilor la utilități (iluminarea și încălzirea spațiilor strict necesare), urmărirea zilnică a consumurilor materialelor tipografice (hârtie, cerneluri, plăci), dar și comasarea activităților prin reducerea posturilor în normele legale, au avut ca rezultat preluarea și susținerea tuturor cheltuielilor din fonduri proprii, cunoscând și o creștere financiară importantă.
Începând cu anul 2021, Imprimeria Pharos a putut împlini o mare realizare prin achiziționarea unei rotative de ziar GOSS UNIVERSAL 45, reușindu-se astfel creșterea calității tiparului. La fel de importantă este păstrarea controlului asupra continuității tiparului pentru ca în urma aparițiilor unor defecte pe rotativa veche ziarul să poată fi mutat pe noua achiziție. Rotativa GOSS UNIVERSAL 45, fabricată în anul 2007, are prevăzut procesul tehnologic rapid, are o capacitate de imprimare superioară, fiind mult mai economică în privința consumului de energie, iar componentele au un grad de uzură mult mai mic. Un aspect important este faptul că pentru acest model de rotativă se mai găsesc piese pe piață pentru achiziționat, mai ales ca piese de rezervă.
A tipări la rotativă înseamnă un efort permanent de a pregăti mașina zilnic, timpul tiparului fiind contracronometru, deoarece mașina de distribuție pentru București și pentru întreaga țară nu trebuie să aibă întârziere, pentru a nu exista riscul să nu se mai transmită ziarele la cititori.
Munca în echipă a fost trăsătura principală a lucrătorilor Imprimeriei Pharos, dovadă fiind faptul că în prezent personalul deservent pentru atelierul de tipar rotativă este format din 12 persoane: 3 mașiniști, 1 operator CTP, 1 gestionar, 1 inspector, 1 operator bandă, 1 operator curățenie, la care se mai adaugă 4 portari pentru asigurarea permanentă a pazei și a bunurilor Imprimeriei Pharos.
O preocupare permanentă pentru Imprimeria Pharos încă de la înființarea ei a reprezentat-o dorința de a împlini misiunea educațională, culturală și spirituală a Bisericii și transmiterea în rândul cititorului a mesajului: Lumina tiparului să fie lumina sufletului.