Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
„Îndrumătorul bisericesc” de la Sibiu, la ediția 172
La Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului a apărut ediția cu numărul 172 a publicației șaguniene „Îndrumător bisericesc”. Ediția din acest an cuprinde, pe lângă obișnuitele pagini dedicate vieții bisericești, o serie de studii teologice dedicate temei pastorației și îngrijirii bolnavilor.
Cu o apariție neîntreruptă de 172 de ani, Îndrumătorul bisericesc al Mitropoliei Ardealului aduce slujitorilor sfintelor altare și credincioșilor cele mai importante informații legate de calendarul pe anul 2024, rânduielile de ordin tipiconal și liturgic, structura administrativ-bisericească a Patriarhiei Române, șematismul Arhiepiscopiei Sibiului și alte aspecte din organizarea vieții bisericești. Sunt consemnate, de asemenea, cele mai importante aniversări și comemorări din viața bisericească românească, între care trebuie menționată ridicarea la rang de Mitropolie a Episcopiei Ortodoxe a Transilvaniei la 24 decembrie 1864.
În Agenda pastorală și misionară a Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, sunt consemnate activitățile liturgice, pastoral- misionare și bisericești pe care le-a desfășurat în anul 2023.
Cea mai mare parte a Îndrumătorului bisericesc de la Sibiu este dedicată studiilor teologice pe tema pastorației și îngrijirii bolnavilor. În studiul intitulat „Misiunea pastorală a preotului față de credincioșii bolnavi”, IPS Mitropolit Laurențiu prezintă învățătura ortodoxă despre suferință și importanța îngrijirii și cercetării bolnavilor. „Intervenţia preotului se simte necesară sau chiar indispensabilă uneori, pentru a acţiona duhovniceşte asupra sufletului celui bolnav, redându-i liniştea, curajul şi forţa necesară de a se lupta cu boala şi a nădăjdui în ajutorul tămăduitor al lui Dumnezeu. Preotul este aşteptat şi dorit de întreaga familie a celui bolnav, el exercitând astfel o bogată înrâurire asupra tuturor şi făcându-se un exemplu pentru ceilalţi credincioşi ai parohiei”, subliniază ierarhul.
Menționăm și alte studii: „Hristos-Doctorul și vindecarea prin credința în El” (pr. prof. dr. Vasile Mihoc), „Un alt fel de doctor fără de arginţi: Sfântul Ioan Gură de Aur şi leprozeria din Bithynia” (lect. univ. dr. Dragoș Boicu), „Asistența socială a bolnavilor în Biserica Ortodoxă Română” (pr. lect. univ. dr. Ilarion Mâță).
Dintre studiile pe alte teme amintim: „O cuvântare inedită la Centenarul naşterii lui Avram Iancu - 1924” (PS Visarion, Episcopul Tulcii), „Istoria, istoriografia şi izvoarele arhivistice ale proiectului reîntemeierii Mitropoliei Românilor Ortodocşi din Transilvania şi Ungaria (1864)” (C.Ș. III Dr. Mircea- Gheorghe Abrudan), „Recuperarea Memoriei Amvonului Ardelean: Predicile unor preoți de țară - Preoții Constantin Medrea şi Petre Târziu. Exercițiu de „arhivistică” parohială” (pr. prof. dr. Constantin Necula).