Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
Marele Război - o lecție de istorie și talent la Muzeul Național de Istorie a României
La Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) a fost vernisată, zilele trecute (3 martie 2017), microexpoziția „România în Marele Război prin ochii tinerilor artiști”. Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Școala Gimnazială „Grigorie Ghica Voievod” și Școala Gimnazială Nr. 119 din București. Pe simeze au fost expuse lucrări plastice ale elevilor, inspirate de expoziția „România în Marele Război”. Picturile și desenele au fost făcute de către copii, în cadrul muzeului, sub îndrumarea profesorilor de educație plastică ai celor două școli menționate, precum și a membrilor compartimentului de educație muzeală al MNIR.
Directorul adjunct al Muzeului Național de Istorie a României, Cornel Constantin Ilie, a subliniat rolul pe care l-au avut optimismul și inocența elevilor în realizarea desenelor. De asemenea, a ținut să precizeze că orice război este rău, prin ideea că implică pierderi de vieți omenești, iar după Primul Război Mondial omenirea nu a învățat nimic de vreme ce a avut loc un al Doilea Război Mondial, mult mai dramatic decât primul. Cei mici au spus că au avut mai multe surse de inspirație: atelierele desfășurate în cadrul muzeului, lecțiile de istorie, fotografii și filme mai vechi sau chiar propria imaginație. Proiectul expozițional „România în Marele Război prin ochii tinerilor artiști” a venit în sprijinul profesorilor și, mai ales, al elevilor, prin încurajarea activităților educaționale nonformale și informale, precum și prin promovarea unor metode de învățare moderne, care pun accentul pe dezvoltarea creativității, a imaginației și a învățării prin descoperire. Prin cele două manifestări culturale a fost, astfel, comemorat centenarul intrării în război a Regatului României, dar şi al situaţiei din Transilvania, Bucovina şi Basarabia, afectate de evoluţiile politico-militare din România anilor 1916-1918. Dramatismul şi complexitatea epocii anilor 1914-1918 sunt redate prin documente oficiale şi private, presă, hărți, afișe de propagandă, fotografii, cărți poștale, scrisori, jurnale, armament, uniforme și accesorii, ordine, decorații, insigne, brevete, picturi, desene, bancnote și mărci poștale, multe dintre ele expuse pentru prima oară.
„România în Marele Război prin ochii tinerilor artiști” continuă seria proiectelor expoziționale realizate de elevi, care au avut ca sursă de inspirație expozițiile Muzeului Național de Istorie a României. Primele proiecte de acest gen au fost: Comorile Chinei văzute prin ochii micilor artiști (2013) și Istorie şi artă. Creaţii inspirate de expoziţia „Arme din colecţia Muzeului Naţional de Istorie a României” (2015).
Microexpoziţia „România în Marele Război prin ochii tinerilor artiști” va fi deschisă până la data de 3 aprilie 2017.