Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
O duminică de carte
Doi slujitori ai luminii, unul, om al bisericii, celălalt, om care își trimite cuvintele, pe seama cărora trăiește, des la biserică, au scris împreună o carte despre Nașterea și Învierea lui Iisus, carte născută din răspunsurile primului la întrebările, nu ușoare, și nu puține, ale celui de-al doilea. Nu poți, oricât de grăbit ai fi, să treci în fugă prin această carte. Dacă vrei s-o înțelegi, pentru ca înțelegerea ei să-ți înlesnească înțelegerea lumii în care trăiești, ajungând, de la o pagină la alta, să te înțelegi pe tine însuți. Cine ești, cine ai fost, dacă nu erau Nașterea și Învierea Lui din moarte? Aceste două momente, cel mai înalte din toată istoria lumii, în care se cuprinde însăși veșnicia, sunt cele care ne țin trează speranța. Că vom fi și după ce n-o să mai fim. El a murit ca să poată învia, și a înviat ca să poată muri moartea noastră.
Crăciunul sau Sărbătoarea Pascală? Unde se vede mai bine lumea, în Nașterea sau în Învierea lui Iisus?, întreabă Cristian Pătrășconiu. Cred că una, răspunde Părintele Ignatie Trif, Episcopul Hușilor, o implică/o presupune pe cealaltă. Dacă Iisus nu S-ar fi născut, noi n-am fi avut această biruință asupra morții prin Învierea lui Hristos. Într-un fel, Învierea este cea care închide lucrarea aceasta minunată pe care o săvârșește, o inaugurează Hristos pentru noi, pentru umanitate.
Cei doi autori ai cărții folosesc cuvinte simple, dar foarte adânci. Privind în adâncimea lor, vezi oglindindu-se Cerul. Personajele principale ale cărții sunt Dumnezeu și dumnezeirea. Printr-o astfel de carte nu poți păși decât în vârful inimii.
Eu, unul, deși credeam că știu multe despre Crăciun și Paști, am aflat abia după lectura acestei cărți câte ceva despre ele. Cum, tot așa, am aflat că nu este un mare păcat să te îndoiești, că îndoiala e mama credinței, ceea ce vrea să însemne, cum ne spune Preasfințitul Părinte Ignatie, că rațiunea fără credință duce la absurdul ateismului, după cum credința fără rațiune ne aruncă în hăul bigotismului și al pietismului păgubos. Cu alte cuvinte, Dumnezeu nu ne vrea proști!
Foamea de Pâinea și Lumina Vieții, cum este intitulată cartea semnată de Episcopul Ignatie și scriitorul și publicistul Cristian Pătrășconiu, e bine să treacă și prin minte. Ca să putem înțelege de ce Dumnezeu ne iubește mai ales când noi nu merităm. El, care S-a făcut pentru răscumpărarea păcatelor noastre om, ar merita mai mult de la noi.
Dialogul despre duminica de om care este Iisus a luat și el forma unei duminici. O duminică de carte, ce-l răsplătește pe cititor cu lumină și bucurie.