În general, monahii nu caută răsplată de la oameni, întrucât smerenia este parte definitorie a vieții purtătoare îngerescului chip. De aceea, constatăm că majoritatea călugărilor își tăinuiesc bucuriile
O monografie a Reşedinţei Patriarhale
La Editura BASILICA a Patriarhiei Române a fost publicat recent volumul „Reședința Patriarhală. Istorie, artă și misiune”, sub semnătura arhim. dr. Paisie Sebastian Teodorescu, vicar patriarhal. Lucrarea este rezultatul unei cercetări academice realizată cu acrivie în ultimii ani și finalizată cu susținerea publică a tezei de doctorat în 7 septembrie 2017. Apărut în condiții grafice de excepție, cu un temeinic aparat critic ce însumează peste 1.000 de note de subsol și o bibliografie ce include documente valoroase din fonduri de arhivă națională, locală și bisericească, volumul constituie un titlu important al istoriografiei recente, dezvăluind cititorului mai bine de trei secole și jumătate de istorie a unui edificiu reprezentativ.
În Cuvântul-înainte al lucrării, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, subliniază importanța publicării acestei monografii, apreciind demersul cercetării academice a arhim. Paisie Teodorescu drept o necesitate din punct de vedere documentar și misionar: „Prima de acest gen în spațiul bibliografic dedicat acestui edificiu, lucrarea «Reședința Patriarhală. Istorie, artă și misiune» prezintă, într-o formă compactă și sistematică, elegantă și atractivă, bogate informații istorice, descrieri arhitecturale și estetice, însoțite de imagini expresive și semnificative, care, împreună, evocă o tradiție dinamică misionară, o continuitate și o fidelitate creatoare de-a lungul mai multor secole”.
Pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, coordonatorul tezei de doctorat a arhim. Paisie Teodorescu, semnează prefața lucrării în care sunt prezentate de către autor o serie de documente importante și informații noi care contribuie la cunoaşterea unor evenimente mai puțin documentate: „Ne aflăm în fața unei sinteze integratoare care a necesitat timp și cercetare asiduă, dar mai ales putere de analiză și sinteză, toate acestea făcând din ea un depozit documentar de excepție pe care îl recomandăm cu căldură cititorilor, dar și viitorilor cercetători ai acestui subiect ce pune sub lupă un proces istoric de trei sute de ani, generic intitulat de noi de la Stăreție la Patriarhie”.
Autorul cercetării, arhim. dr. Paisie Teodorescu, explică demersul întocmirii monografiei cuprinzătoare ce evidențiază rolul acestei reședințe-simbol în istoria națională și bisericească deopotrivă: „Lucrarea «Reședința Patriarhală. Istorie, artă și misiune» este rodul unei cercetări de peste 8 ani, al unei legături nemijlocite cu acest loc, dar mai ales este o ofrandă sau o cinstire adusă memoriei ctitorilor acestui edificiu al Bisericii noastre, în care, în duh de rugăciune și slujire pastorală, și-au desfășurat activitatea mulți Mitropoliți ai Țării Românești, iar din anul 1925 până azi, Patriarhii Bisericii Ortodoxe Române și toți ierarhii ei adunați în Sfântul Sinod. [...] Absența unei lucrări care să prezinte contextul apariției, importanța istorică și rolul bisericesc, misionar și cultural al Reședinței Patriarhale în viața internă a Bisericii noastre, precum și în relațiile ei externe, a constituit punctul de plecare al acestui proiect. Iar vechimea acestei instituții, personalitățile însemnate ale ctitorilor care și-au legat numele de construirea, refacerea și rectitorirea ei, valoarea istorică și, în același timp, valoarea de simbol național pe care aceasta o are au dat substanța și motivația cercetării”.
În cele șapte capitole ale volumului, autorul își propune să stabilească „punți de legătură între trecut și prezent, între istorie și cultură, între Biserică și societate, între identitatea națională și deschiderea spre universal”, după cum mărturisește. Pe lângă documentele de arhivă și literatura de specialitate cercetată aproape exhaustiv, arhim. Paisie Teodorescu adaugă amprenta personală a experienței unei activități de mai bine de 10 ani în Administrația Patriarhală în calitate de consilier și vicar patriarhal coordonator al Reședinței Patriarhale: „Faptul că am avut șansa de a trăi între zidurile ei, de a sluji în paraclisele ei, de a traversa adesea spațiile ei, ca de altfel ale întregului ansamblu de clădiri aflate pe Dealul Patriarhiei, a făcut ca rezultatul cercetării să nu fie doar produsul livresc al unei investigații științifice, ci și povestea tainică și, sperăm, autentică a unei instituții care a traversat o istorie de peste trei secole, împreună cu zidurile, oamenii și evenimentele ei”.
„Reședința Patriarhală. Istorie, artă și misiune” se încheie cu o valoroasă anexă de imagini grăitoare ale ansamblului arhitectural ce a avut un rol important în realizarea marilor deziderate ale Statului român modern și a găzduit evenimente bisericești capitale. Studiul prosopografic din corpusul lucrării ne descoperă, dincolo de edificiu, pe acei oameni aleși care au ridicat, înnoit și înscris în paginile istoriei acest monument reprezentativ de pe Colina Bucuriei.