Părinții filocalici au mare dreptate când spun că fiecare om judecă lucrurile exterioare după patimile și gândurile sale interioare (așa cum e vederea prin niște lentile murdare, deformată/alterată nu atât
O nouă apariție despre provocările agnosticismului
La Editura „Andreiana” a Arhiepiscopiei Sibiului a apărut recent volumul „Agnosticismul: provocare pastoral-misionară pentru Biserica Ortodoxă Română”, elaborat de diac. dr. Bogdan Norel Hosu. Volumul este rodul cercetării academice efectuate de autor în perioada studiilor la Școala Doctorală a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, în domeniul Teologiei. Cercetarea diac. dr. Bogdan Norel Hosu aduce în actualitate provocarea pe care o întâmpină Biserica în vremurile actuale prin non-religiozitatea de sorginte agnostică. „Evaluarea aprofundată a agnosticismului (ca formă particulară a non-religiozității de sorginte modernă), dublată de punerea în evidență a conținuturilor teologice, în speță a celor biblice, patristice și dogmatice ale «răspunsului» pastoral-misionar pe care acesta îl impune Bisericii, are, în opinia noastră, un caracter necesar și oportun, venind să răspundă unor probleme actuale și unor nevoi obiective ale pastorației ortodoxe. În fond, atunci când se constituie ca substrat «teoretic» al necredinței, agnosticismul se conturează ca una dintre formele posibile ale non-religiozității moderne, a acelor atitudini care, aducând în prim-plan pseudo-valorile circumscrise consumerismului și egocentrismului contemporan, îl determină pe om să abdice de la vocația și aspirațiile sale cele mai profunde, acelea legate de căutarea lui Dumnezeu”, afirmă pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel în Prefaţa volumului.
În prima parte a volumului, autorul analizează agnosticismul din perspectiva accepţiunilor lui teologice şi îi evidenţiază semnificaţiile şi particularităţile de ordin conceptual. În partea a doua a volumului, diac. dr. Bogdan Norel Hosu aşează problematica agnosticismului în împrejurările lumii contemporane care favorizează proliferarea necredinţei şi distanţarea faţă de Biserică. Partea a treia a lucrării este dedicată modului specific în care Biserica îşi afirmă încredinţarea în existenţa lui Dumnezeu şi în posibilitatea omului de a-L cunoaşte. În ultima parte, autorul evidenţiază rolul catehetic şi misionar al Bisericii, cu trimitere la revelaţia divină, aşa cum este consemnată în Sfânta Scriptură şi Sfânta Tradiţie. Nu în ultimul rând, autorul subliniază rolul central pe care îl ocupă misiunea sacramental-liturgică în rândul comunităţilor, al rugăciunii şi mărturisirii de credinţă pentru a-i apropia pe oameni de Dumnezeu şi de Biserica Sa lucrătoare.