Alegerile prezidențiale și legislative din Statele Unite au venit și s-au dus. A curs multă cerneală și s-au agitat mulți biți. Urmează alegerile din România. Unii s-au bucurat, alții mai puțin.
O pagină de ziar
Luna martie a adus un suflu nou în administraţia centrală bisericească şi în cea mai importantă instituție de învățământ teologic superior din țara noastră. Ziarul Lumina a prezentat la finele săptămânii trecute cinci portrete de teologi: un decan şi patru consilieri patriarhali. Ştirea a fost primită cu entuziasm în mediul online, în special datorită CV-urilor acestora. Privind pagina care a găzduit materialul de presă am realizat că nu sunt deloc străini de ziar, ba dimpotrivă, acesta este numitorul comun care îi leagă. Să-i amintim pe rând.
Părintele lect. dr. Cosmin Daniel Pricop este noul decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. Şef de promoție la seminarul gălățean şi la facultatea pe care astăzi o conduce, cu trei şcoli doctorale absolvite în Germania şi România, două teze de doctorat susținute şi un proiect post-doctoral. Nu multă lume ştie că revenirea sa în Bucureşti este legată tocmai de Ziarul Lumina. După finalizarea studiilor doctorale din Germania a fost angajat în activitatea mediatică a eparhiei în care s-a născut, actuala Arhiepiscopie a Dunării de Jos. De acolo a fost chemat în 2008 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la slujirea prin presa scrisă în cadrul Publicațiilor „LUMINA”, dar şi la slujirea Sfântului Altar. A fost director de Departament teologic, director general şi consilier patriarhal. O parte dintre articolele sale de ziar au văzut lumina tiparului şi în formă livrescă, fiind tipărite în volum în colecția Media Christiana, seria Lumina, la Editura Trinitas.
Dr. Viorel Coman a preluat recent componenta Relații bisericești şi interreligioase din cadrul Sectorului relații bisericești, interreligioase şi comunități bisericești externe al Administrației Patriarhale. Noul consilier patriarhal a avut un parcurs academic strălucit în Europa Occidentală. Până la plecarea la studii la Universitatea Catolică din Leuven, Belgia, a fost un colaborator fidel al paginilor de opinii şi teologie ale cotidianului Patriarhiei Române, cu peste 50 de articole publicate. În calitate de doctorand, cercetător post-doctoral şi cadru didactic la Leuven a continuat să ne trimită relatări cu privire la activitatea românilor din mediul academic apusean, invitaţii la conferinţe de teologie şi relatări de la evenimente.
Pr. dr. Adrian Agachi este consilier patriarhal la Biroul de presă şi relații publice, componentă a Sectorului comunicații şi relații publice (Centrul de Presă BASILICA). După absolvirea facultăţii din Bucureşti a studiat teologie ortodoxă în Regatul Unit al Marii Britanii (master în 2010 la Universitatea din Wales şi doctorat în 2012 la Universitatea din Winchester). Colaborarea sa cu Ziarul Lumina a început în 2008 şi continuă. O parte din articolele de ziar au fost publicate în două dintre volumele de autor din aceeaşi colecţie Media Christiana, seria Lumina, a Editurii Trinitas.
Răzvan-Mihai Clipici a fost numit consilier patriarhal la Sectorul cultură, pictură şi restaurare al Administrației Patriarhale. Atras mai mult de audiovizual, desfășoară o activitate fructuoasă împreună cu colegii noştri de la Televiziunea TRINITAS. Cu toate acestea, este un colaborator fidel al Ziarului Lumina. Accesul la arhivele așezămintelor monahale din ţară şi de la Locurile Sfinte ale Ortodoxiei îi oferă informaţii pe care le transformă cu ușurință în documentare de presă scrisă.
Ultimul, dar nu cel din urmă, colegul nostru Augustin Păunoiu, întregește lista consilierilor patriarhali din cadrul Publicațiilor „LUMINA”, Centrul de Presă BASILICA. Îi cunoașteți condeiul din cotidian, dar mai ales din săptămânalul de spiritualitate şi atitudine creștină „Lumina de Duminică”, pe care îl coordonează de aproape 15 ani în calitate de redactor-şef.
Privind în perspectivă, ne bucurăm pentru reușita fiecăruia şi le dorim succes în noua misiune încredințată. Din letopisețul lui Miron Costin ne-a rămas o zicere memorabilă: „Om deplin, cap întreg, hire adâncă, cât poţi dzice că nascu şi în Moldova oameni”. Extrapolând, nasc şi în ziarul Patriarhiei oameni pentru demnități de cea mai înaltă responsabilitate!