Cartea „Preoți ortodocși bănățeni cu Sfânta Cruce sub tricolor - Decembrie ´89”, avându‑l ca autor pe părintele Ionel Popescu, vicar eparhial al Arhiepiscopiei Timișoarei, a fost tipărită cu
O zi cu Radio TRINITAS
Din 2011, anual, pe 13 februarie marcăm Ziua Mondială a Radioului - World Radio Day - în semn de apreciere pentru netăgăduitul mijloc de informație și cultură. Celebrarea a fost proclamată la 3 noiembrie 2011, de către Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), alegându-se această dată spre a aminti de ziua înființării postului de radio al Națiunilor Unite, 13 februarie 1946.
Așadar, astăzi și radiofonia de la noi din țară se află în sărbătoare. Radioul rămâne, la români, cea mai veche sursă de informare, după presa scrisă. Fără a greși, am putea afirma că radioul a reprezentat, de-a lungul timpului, un reper de bază, un element constitutiv al istoriei de peste o sută de ani a țării noastre. Deși începuturile radiofonice sub formă de radiotelegrafie și radiotelefonie se pot plasa, pentru România, în 1908, totuși adevărata trecere la radiofonie, din punct de vedere tehnic, s-a realizat abia în 1925, iar din punct de vedere instituțional, în 1928, când s-a înființat Societatea română de difuziune radiofonică, realizatoarea primei emisiuni oficiale la începutul lunii noiembrie a aceluiași an.
Deci radiofonia românească s-a născut în regalitate, a străbătut etape istorice tulburi, războiul, perioada ateo-comunistă, dar și zbuciumul, căutarea de sens a societății noastre de după 1990. Potrivit statisticilor, în România funcționează aproximativ 600 de posturi de radio, unele cu transmitere națională, iar altele, regională.
Între ele, cel al Patriarhiei Române, Radio TRINITAS, primul radio ortodox din spațiul românesc, a început să emită din seara zilei de 17 aprilie 1998, în Vinerea Sfintelor Pătimiri, la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Astăzi Radio TRINITAS emite național, 24 de ore pe zi, prin intermediul a 56 de frecvențe terestre, cu patru studiouri locale, la Iași, Sibiu, Timișoara și Craiova, având emisiuni religioase, culturale, educative și sociale, cu știri și informații din actualitatea națională și internațională.
Existența Radio TRINITAS, în contextul secularizării tot mai accentuate a societății românești, este vitală, căci Biserica nu se mai poate limita la propovăduirea adevărurilor de credință numai de la înălțimea amvonului ori prin tipărituri, ci, pe lângă activitatea misionară în spitale, azile, orfelinate, penitenciare sau în unitățile militare și școli, mesajul Evangheliei trebuie făcut cunoscut, cu toată puterea, prin orice mijloc de comunicare în masă, așadar și prin radio sau televiziune.
De aceea, Radio TRINITAS și-a câștigat foarte repede locul în societatea românească grație rolului său multiplu: promovează credința adevărată și viața creștin-ortodoxă, realizează educație moral-religioasă, susține cultura românească în context național și internațional, inițiază și sprijină activități educative pentru protejarea naturii și a mediului înconjurător, susține dialogul cu alte Biserici și instituții care apără și cultivă demnitatea persoanelor umane și valorile spirituale izvorâte din iubirea omului față de Dumnezeu și semeni.
Radio TRINITAS Îl aduce pe Dumnezeu în viața ascultătorilor, iar pe aceștia îi face părtași la viața cerească, îndemnându-i ca în zilele de lucru, când au diferite ascultări și responsabilități ce-i împiedică să ajungă la biserică, să asculte sfintele slujbe ori diferite rugăciuni, să-și cultive credința și cultura, ca, mai apoi, în duminici și sărbători, să-și dorească ardent întâlnirea cu Dumnezeu, în Sfânta Liturghie, în casa Lui de pe pământ, Biserica.
A-ți petrece o zi cu Radio TRINITAS înseamnă a te întâlni cu Dumnezeu și cu sfinții Lui, a-ți desfășura întreaga activitate cu rugăciune, cu pace și sub pecetea proniei dumnezeiești.
Să luăm, de exemplu, ziua de astăzi. Pentru ascultătorii Radio TRINITAS, ea începe dimineața, înainte de revărsatul zorilor, cu câteva cântări din slujba Utreniei și rugăciuni pentru toată trebuința; la ora 6 ni se reamintește că aparținem unui neam și că, după spusele Apocalipsei, la Înfricoșătoarea Judecată fiecare popor își va aduce slava lui prin sfinții odrăsliți în acel neam. De aceea, după ce ascultăm imnul național, se cântă troparul Sfântului Apostol Andrei, cel care ne-a înlesnit întâlnirea cu Mântuitorul Hristos. Apoi, cerem Domnului să ne binecuvânteze ziua, ascultând Rugăciunea de dimineață. Urmează emisiunea Cuvintele credinței, prilejuindu-ne întâlnirea cu dumnezeiescul cuvânt al Sfintei Scripturi, cu înțelepciunea patristică, dar și cu sfinții proslăviți în respectiva zi. În același ton ne edifică și următoarea emisiune, Cuvântul care zidește, prezentând teme de actualitate spirituală, de bioetică, aspecte practice ale învățăturii de credință. Tot în spiritul prezentului vine și următoarea „rubrică” din program, Viața cetății, aducând informații din actualitatea social-culturală și din cea religioasă. Urmează transmiterea Sfintei Liturghii, în care duhovnicește ascultătorii se bucură de prezența Mântuitorului Hristos în viața lumii, apoi Valori și atitudini, emisiune care îl pune la curent pe radio-ascultător cu subiectele importante ale actualității culturale românești. După Jurnalul TRINITAS de la ora 13, ascultătorul este invitat la un periplu național prin emisiunea Lumea de azi, realizată de studiourile Radio TRINITAS din țară; ceasul de seară îl cheamă iarăși la rugăciune, prin transmiterea slujbei Vecerniei. Ascultătorul este din nou îndrumat către realitățile cotidiene prin Actualitatea, cea mai importantă emisiune informativă a zilei. Din programul de seară amintim și emisiunile Bucuria poveștilor, Atlas biblic, Lumini pentru suflet. Rugăciunea va încheia ziua, căci „vorbind” cu Dumnezeu a și debutat: Rugăciunea de seară, Acatistul zilei, Cântări din slujba Miezonopticii.
Dacă am rezuma programul atât de complex al postului de radio al Patriarhiei Române, conchidem că el realizează emisiuni religioase, culturale, educative și sociale, cu știri și informații din actualitatea națională și internațională.
Peste toate însă, Radio TRINITAS săvârșește o „diaconie” a comunicării, adică o chemare la comuniune. Radioul are ca principal instrument de lucru cuvântul, derivat din latinescul convenctus, semnificând „adunare”. Aceasta înseamnă că funcția cea dintâi a cuvântului este de a aduna laolaltă oamenii. Avem, așadar, o mare răspundere pentru felul în care folosim cuvântul. Însuși Mântuitorul Hristos ne-a prevenit că fiecare dintre noi va da seama de vorbele întrebuințate în comunicarea cu semenii. Atunci când rostim cuvântul cu intenția de a-i apropia pe oameni de Dumnezeu și întreolaltă, săvârșim o faptă bună și îndeplinim porunca dumnezeiască. Radioul își împlinește sensul său înalt numai dacă slujește adevăratei realități, căpătând o putere ziditoare, deoarece menirea fundamentală a cuvântului divin și a celui profan rămâne aceea de a ctitori persoana umană întru frumusețe spirituală, întru bine, adevăr și dreptate.
La mulți ani, Radio TRINITAS, la mulți ani tuturor posturilor de radio care slujesc credința, adevărul, dreptatea și frumusețea!