Un sultan luminat și reformist, Abdul-Medjid, a reușit să pună la loc în 1852 steaua de argint furată din Biserica Nașterii Domnului din Betleem, pe care scria așa: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus es
Răspunsuri duhovniceşti: Biserica are o datorie evanghelică de a-i ajuta pe copiii în suferinţă
Cum pot fi ajutaţi copiii şi tinerii handicapaţi, bolnavi, orfani şi săraci, precum si cei decăzuţi moral din lipsă de educaţie religioasă?
Aceasta este o mare datorie creştină şi umană a societăţii de astăzi şi o datorie evanghelică a Bisericii şi a tuturor creştinilor faţă de copiii în suferinţă, indiferent din ce motive se află în această stare şi căror religie aparţin. Biserica Ortodoxă, ca instituţie divino-umană, trebuie să colaboreze cu toate instituţiile de binefacere, de stat şi private, şi împreună să facă mai mult pentru alinarea, educarea şi sprijinirea materială şi creştină a copiilor în suferinţă.
Preoţii rânduiţi pentru spitale şi şcoli de copii orfani şi handicapaţi trebuie să fie zilnic prezenţi între ei. Să se roage lui Dumnezeu pentru ei, să le facă regulat Sfântul Maslu, să facă rugăciuni seara şi dimineaţa împreună cu ei, să le împartă gratuit cărţi de rugăciuni, cruciuliţe şi iconiţe şi să-i mângâie duhovniceşte. Apoi, să-i împace cu Hristos prin Spovedanie, să le ţină lecţii de religie, să-i ferească de păcat şi să-i împărtăşească cu Sfintele Taine.
De semenea, şi credincioşii sunt datori să ajute după putere familiile cu copii bolnavi şi infirmi, să meargă mai des pe la spitale, pe la cămine de copii şi orfelinate şi să le aline suferinţele cu cele necesare vieţii, cu cărţi sfinte şi cu iubirea lor. Astfel, vor împlini cuvântul Domnului, care zice: „Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui“ (Matei 5, 7). (Călăuză ortodoxă în familie şi societate, arhim. Ioanichie BĂLAN)